mulltonnen 3979757 1920Zó! Zoetermeer zal in de komende vergaderingen van de gemeenteraad ervoor pleiten dat er geen kostbaar referendum over het afvalbeleid wordt gehouden, maar dat het besluit over het afvalbeleid wordt ingetrokken. Als het afvalbeleid wordt teruggetrokken, is een referendum niet nodig.

“Zó! Zoetermeer vindt het zonde van het geld om een referendum te houden over het afvalbeleid terwijl al lang duidelijk is dat heel veel Zoetermeerders het niet zien zitten. Die 300.000 euro die het referendum kost - als we het tenminste combineren met de verkiezingen in maart volgend jaar, anders wordt het nog duurder - kunnen we echt aan veel betere zaken uitgeven”, zegt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! “We hebben al een voorstel naar de collega fracties gestuurd en we hopen dat ze het met ons eens zijn dat het referendum geldverspilling is.”

In het voorstel van Zó! wordt het besluit over het nieuwe afvalbeleid helemaal ingetrokken waardoor het referendum niet meer nodig is.

Van der Meer: “In het nieuwe afvalbeleid zitten erg veel zaken die mensen niet zien zitten zoals het om de 4 weken ophalen van het afval, want vooral in de zomer is dat een probleem. De Zoetermeerder hecht ook aan het gratis ophalen van het grofvuil en veel mensen maken zich zorgen, omdat voor gezinnen met de kinderen in de luiers er nog geen oplossing is. Hetzelfde geldt voor mensen met incontinentie die een discrete oplossing willen. Wat het invoeren van Diftar voor de portemonnee gaat betekenen is nog te onduidelijk en zo zijn er veel te veel punten die het nieuwe afvalbeleid onaantrekkelijk maken.”

 

Na verkiezingen opnieuw bekijken

Zó! stelt voor om het afvalbeleid voor het moment te laten zoals het nu is, en na de verkiezingen van volgend jaar opnieuw naar verbeteringen te kijken, in nauw overleg met de bewoners van Zoetermeer. Dan kan ook serieus gekeken worden naar het nascheiden van plastic wat steeds meer gemeenten doen. Er zou een onderzoek komen naar nascheiding, maar ook dat ligt nu stil omdat al het beleid moet worden gestopt tot het referendum.

Het referendum wordt besproken in de commissievergadering van 29 maart waarna de besluitvorming waarschijnlijk in de raadsvergadering van 6 april volgt.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-