20210525 rattenoverlastInwoners rond het Sandrinapad in de wijk Palenstein ervaren overlast van ratten in hun tuinen. De overlast is waarschijnlijk ontstaan door de sloop van de flats. De ratten zijn gevlucht en zoeken een nieuw onderkomen in de wijk. Rentokil is ingeschakeld om het ongedierte te bestrijden.

Rentokil heeft er echter al een maand bestrijding opzitten en heeft nog geen rat gevangen. De bestrijding stopt nu en de inwoners zitten nog steeds opgescheept met de ratten. De ratten verblijven in hun tuin en komen zelfs tot aan de keukendeur. De ratten zijn beslist niet schuw en de omwonenden voelen zich onveilig.

Yvonne Bink, raadslid van Zoetermeer Vooruit, heeft vragen gesteld aan het college over de overlast. Vanwege het broedseizoen mag er op dit moment niet gesnoeid worden waardoor de ratten voldoende gelegenheid hebben zich te verstoppen en voort te planten. Zoetermeer Vooruit wil van het college weten waarom het groen dat tegen de huizen opgroeit niet gesnoeid is voordat het broedseizoen begon. En waarom de afvalbakken in de openbare ruimte geen klep hebben zodat de ratten daar geen voedsel uit kunnen halen. Ook wil Zoetermeer Vooruit weten of het college de inwoners tegemoet komt in de onkosten. Omwonenden moeten vallen zetten en speciale rattenbestendige horren aanschaffen.

Volgens wethouder Jakobien Groeneveld is het niet nodig om de openbare afvalbakken vaker te legen, omdat deze één maal per week worden geleegd en dan nog niet vol zitten. Nieuwe afvalbakken krijgen trouwens wel een klep, zodat ratten of andere dieren er niet meer in kunnen. Groeneveld: "Het is lastig voor de gemeente om mensen tegemoet te komen in de onkosten die zij maken, dit is namelijk op privéterrein. Wel heb ik tips voor mensen om de overlast tegen te gaan, zij moeten dan even contact opnemen met de gemeente.

De bestrijding van ongedierte in de openbare ruimte is zeker een taak voor de gemeente, aldus de wethouder. Rentokil stopt per begin juni met de bestrijding, maar er wordt dan meteen een nieuwe partij ingezet die de bestrijding zal voortzetten.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-