50 jaar PP taartGymnastiekvereniging Pro Patria bestond op 28 maart 2021 110 jaar. Door corona werd dit een lustrum zonder feest. Pro Patria wordt net als veel (binnen)sportverenigingen hard geraakt, maar trainers, bestuur en vrijwilligers doen er alles aan om voor de leden steeds sporten aan te blijven bieden.


Het motto van Pro Patria is tenslotte ook ‘Een leven lang bewegen’. Pro Patria is op 28 maart 1911 opgericht door de heer Tanis samen met de heren Gouda, van Gugten, Boot en Osephius. Tuinder Dries van de Meer was vanaf het begin bij Pro Patria betrokken en hield tijdens de Eerste Wereldoorlog de vereniging met energie en extra financiën in leven. Na de oorlog groeit de vereniging naar 100 leden (10% van de inwoners van het Zoetermeer van toen).

 

Naoorlogse periode

Na de Tweede Wereldoorlog is het Niek den Hertog die voor een opbloei zorgt van Pro Patria. Hij is de grootvader van Fia en Linda van Oosterhout, de latere trampolinespringers en -trainsters.
In 1951 wordt Huib van Zetten hoofdleider van Pro Patria. Samen met zijn echtgenote Jopie van Zetten-Hoogendam en de beide families groeit de dorpsvereniging uit tot een regionale topclub. Het echtpaar Van Zetten stimuleert de leden om het beste uit zichzelf halen. Zoetermeer groeit en ook het ledenbestand. In 1968 begroet kleuterleidster Ada Hoogendam het 500e lid.
Na 20 jaar hoofdleiderschap draagt Huib van Zetten in 1971 de technische hoofdleiding over aan zoon Hans. Samen met Henk Groenheijde, de grondlegger van de Afdeling Trampolinespringen, bouwt het tweetal Pro Patria sporttechnisch uit. In elke nieuwe Zoetermeerse woonwijk worden gymlessen opgestart. Pro Patria wordt de meest veelzijdige gymsportvereniging in Nederland en door alle sportieve resultaten wordt groeistad Zoetermeer zelfs uitgeroepen tot Sportstad van Nederland. Pro Patria groeit in 1978 uit tot 3000 leden.

 

Stabilisatie 1980 – 2010

De 3000 leden wordt nooit meer overtroffen, het ledental schommelt hierna decennialang rond de 2500 leden. Opvallend is de grote bestuurlijke stabiliteit. Verenigingsvoorzitter Otto Knoppers leidt decennialang met Adri van den Engel als secretaris. Henk Groenheijde als manager van de Recreatiesport en Frans van Elteren als manager van de Wedstrijd- en Topsport. In de jaren 90 wordt Frank Louter aangesteld als hoofdcoach Turnen Dames. Hij stuwt het niveau van Turnen Dames samen met Sonja en Ingrid Stienstra tot grote hoogte. Aan de Noord Westerhal (tegenwoordig De Limiet) wordt een permanent ingerichte turnhal gebouwd. Er worden internationale toppers opgeleid en Pro Patria is jarenlang kampioen bij Turnen Dames.
Turnen Heren raakt in het slop bij gebrek aan een inspirerende trainer. Trampolinespringen blijft wel presteren op het hoogste niveau. Alan Villafuerte neemt twee keer deel aan de Olympische Spelen. Daarna krijgt ook trampolinespringen moeite de internationale aansluiting te houden. De Noordwesterhal is te laag en niet permanent beschikbaar.

 

Periode 2010-2020

Na de viering van het 100 jarig bestaan ontwikkelt het zittende verenigingsbestuur een Strategisch Plan. Speerpunt daarin is de noodzaak om naast de gymlessen in de wijken over een centraal, multifunctioneel gymsportcentrum te beschikken, een ontmoetingsplek voor alle leden, waar technisch kader en juryleden worden opgeleid en waar talentontwikkeling plaats kan vinden in turnen, springen en dans. In 2013 treedt een nieuw verenigingsbestuur aan met Jerry van der Ziel als voorzitter. Het is zijn bestuurlijk missie om de politieke lobby in Zoetermeer zo te voeren dat Gymworld gerealiseerd wordt.

 

Gymworld

Verenigingsvoorzitter Jerry van der Ziel ziet zijn missie in 2020 gerealiseerd. Gymworld staat! Zoetermeer is een hypermodern en multifunctioneel gymsportcentrum rijker. Pro Patria en CGV bevolken de beide turnhallen en de multifunctionele hal, terwijl de afdeling trampoline nu eindelijk zijn hoge trampolinehal heeft. Een spetterende openingsshow is echter niet mogelijk.
In plaats van een flitsende start met de verwachte ledengroei, kondigt de regering in het voorjaar een lockdown af. Wat een domper. Wel treedt in november 2020 een nieuw verenigingsbestuur aan. Samen met het technisch kader en de vele vrijwilligers moet het gaan lukken om de gymsport in Zoetermeer weer vlot te trekken. Michiel Doeven, Vicevoorzitter Pro Patria: “Dat is na Eerste en Tweede Wereldoorlog ook gelukt. Dat gaat na het opheffen van de beperkende coronamaatregelen ook weer lukken. Want, mensen houden van gymsport in al haar diversiteit.”

Foto: Archief Pro Patria, Jubileumreceptie in 1961

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-