20220330 29808Gisteren werd bekend dat 6 Zoetermeerse partijen met elkaar verder gaan praten om een coalitie te vormen: VVD, LHN, PDvZ, Zó! Zoetermeer, CDA en CU-SGP. GroenLinks, toch de derde partij in Zoetermeer bij deze verkiezingen, voelt zich genegeerd in de onderhandelingen.

Jordy Boerboom, fractievoorzitter GroenLinks: “Dit doet geen recht aan de uitslag van de verkiezingen en zet de verhoudingen in de raad meteen op scherp. Er is tijdens de onderhandelingen meer óver ons gesproken dan mét ons, we voelen ons echt genegeerd. Wij maken ons zorgen om belangrijke dossiers als verduurzaming, jeugdzorg en betaalbare huur. Ik denk dat je er goed aan doet meer balans te zoeken in de coalitie.”

GroenLinks eindigde in de afgelopen verkiezingen op de derde plaats, met ruim 5000 stemmen en 4 zetels in de raad.

 

Harde voorwaarden gesteld

Formateur Sander Dekker schreef in zijn advies aan de raad over de formatie dat in zijn ogen de VVD, LHN, PDvZ, Zó! Zoetermeer, CDA en CU-SGP de beste kans maken om een sterk en stabiel stadsbestuur te vormen voor de komende vier jaar. Sander Dekker: “Ondanks de bereidheid om verantwoordelijkheid te willen nemen, werden daarbij wel vaak harde voorwaarden gesteld. Zo wilde D66 alleen deelnemen aan een coalitie als ook de PvdA of GL, dan wel beide daar ook deel van zouden uitmaken. De PvdA en GL hielden elkaar vast en wilden alleen gezamenlijk deelnemen aan een coalitie. Dat beperkte het aantal mogelijkheden in de zoektocht sterk.”

In de voorgestelde coalitie brengen drie partijen veel bestuurservaring mee, VVD, LHN en CDA zaten in het afgelopen college en leverden hiervoor ook de wethouders. Sander Dekker: “Zó! Zoetermeer en de CU-SGP (in hun huidige vorm) hebben weliswaar nog niet eerder deelgenomen aan het Zoetermeerse stadsbestuur, maar worden alom gewaardeerd voor de constructief-kritische bijdrage die zij hebben geleverd vanuit de Zoetermeerse raad.”

 

Nog geen uitgemaakte zaak


Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer wil nog even een slag om de arm houden: “Het is allemaal nog geen uitgemaakte zaak, de gesprekken starten nu pas. Ik heb goede hoop dat het gaat lukken, maar het wordt sowieso lastig omdat er nog steeds te weinig geld is. We zullen moeten blijven knokken om genoeg geld vanuit het Rijk te krijgen.“
Als de onderhandelingen voor deze coalitie slagen en elke partij een wethouder mag leveren, dan is Marijke van der Meer zelf de kandidaat voor zo’n wethouderspost. Van der Meer draait al 22 jaar mee als raadslid, zowel in coalitie als in oppositie en brengt heel wat ervaring mee.
Marijke van der Meer: “Ik ben er trots op dat wij bekend staan als constructief-kritisch, probeer toch wel altijd te zoeken naar een oplossing voor de meerderheid.”

Ingeborg ter Laak, CDA: “Na ons zetelverlies bij de verkiezingen had ik deze uitslag niet verwacht. Ons paste een bescheiden rol na de verkiezingen, maar toen gevraagd werd om verantwoordelijkheid te nemen, hebben we dat ook gedaan. Ik kijk er naar uit om weer een bijdrage te gaan leveren aan de stad en ga ervan uit dat dat met deze partijen moet kunnen. Maar we doen het niet alleen, daarvoor moeten we ook samenwerken met de andere partijen in de raad en vooral samen met de inwoners van Zoetermeer.“

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-