le_LangelandEr is nog veel onduidelijk over de exacte plannen rond het LangeLand Ziekenhuis, de afgelopen weken is hier al over bericht. Ook de Zoetermeerse politiek maakt zich zorgen over de toekomst van het ziekenhuis en de Zoetermeerse VVD heeft een debat in de gemeenteraad aangevraagd.

De Zoetermeerse VVD stoort zich al geruime tijd aan de onrustige situatie rondom het LangeLand. In het verkiezingsprogramma sprak de partij al uit een ziekenhuis met Spoedeisende Hulp en Verloskunde behouden moet blijven. Uitzonderlijk want in de manier waarop ziekenhuizen in het land werken speelt de lokale politiek eigenlijk geen rol. Verzekeraars, financierders en de ziekenhuizen onderhandelen zelf onderling.
Tot frustratie van Raadslid Jeffrey van Gils (VVD): “Het veiligstellen van een goede, betaalbare, duurzame zorg en ondersteuning, oftewel de volksgezondheid, is de belangrijkste taak van de overheid. Niemand in Zoetermeer wil dan ook dat het ziekenhuis verdwijnt, dat blijkt ook wel uit reacties van inwoners. Hoe het dan kan dat die democratische wil aan de zijlijn staat terwijl financiers en verzekeraars onze gezondheidszorg reduceren tot Euro’s onderaan de balans, ik vind het onbegrijpelijk.”


Het LangeLand is de afgelopen jaren al meerdere keren negatief in het nieuws geweest. De financiële situatie is namelijk slecht. Een fusie tussen het Reinier de Graaf Ziekenhuis, Haga Ziekenhuis (Groep) en het LangeLand Ziekenhuis moest gaan helpen om dat te verbeteren, en er werd naast het ziekenhuis een spiksplinternieuw Orthopedisch Centrum gebouwd. Nu zijn er nieuwe spanningen tussen de bestuurspartners en wordt de fusie (deels) ongedaan gemaakt.

 

IC is belangrijke achtervang 

De laatste stand van zaken lijkt erop te wijzen dat de Intensive Care afdeling en mogelijk ook de afdeling Verloskunde van het LangeLand gaan verdwijnen, iets wat verstrekkende gevolgen kan hebben voor de andere afdelingen in het Ziekenhuis. De IC geldt namelijk als belangrijke achtervang als er elders in het ziekenhuis iets misgaat.


Daarnaast wijst Van Gils naar de crisis van de afgelopen 2 jaar “We zijn net 2 jaar lang geconfronteerd met de vraag of we genoeg IC-bedden hebben. Ik begrijp er dan ook oprecht helemaal niets van hoe de uitkomst nu kan zijn om een Intensive Care afdeling te gaan sluiten, dan is het systeem gewoon kapot.”
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad geeft aan met elkaar in debat en de wethouder te willen over de toekomst van het ziekenhuis. Van Gils hoopt met de raad tot een plan te komen om een volwaardig ziekenhuis te behouden in Zoetermeer: “Daarbij ligt voor de Zoetermeerse VVD elke optie op tafel.”

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-