Hugo BregmanDe Zoetermeerder Hugo Bregman is de snelste 60+ Masterzwemmer van de wereld: een superman op de vlinderslag op zowel de korte (25 meter) als de langebaan (50 meter). Hiermee is hij de enige mannelijke wedstrijdzwemmer van Nederland die op dit moment vijf nog geldende Wereldrecords op zijn naam heeft.

Masters zwemmen is een speciale klasse van het wedstrijdzwemmen. Hugo heeft zowel in de leeftijdscategorie 55+ als in de categorie 60+ al meerdere jaren het wereldrecord 200 meter vlinderslag korte- en langebaan op zijn naam staan. De Zoetermeerder is een vlinderslag specialist, onnavolgbaar, die zeer gedreven is om zijn specialiteit in de voor hem specifieke techniek (met 2 gebogen armen bij overhaal) perfect uit te voeren. Daarnaast kan hij dit ook goed uitvoeren op de wisselslag en vrije slag, vooral bij de langere, wat zwaardere afstanden. Naast de vijf wereldrecords heeft Hugo ook nog 14 Europese records (8 langebaan en 6 kortebaan) en 40 Nederlandse Masterrecords (21 langebaan en 19 kortebaan) in handen.

Training

Hugo is momenteel in training voor de komende Open Nederlandse Master Kampioenschappen (ONMK) korte baan die van 16 tot en met 19 februari 2023 in Heerenveen worden gehouden. De Zoetermeerder is nog steeds blij met zijn records en hoopt bij Hugo Bregman copyhet komende kampioenschap eveneens de snelste man ter wereld te worden, in de voor hem nieuwe klasse 65+ (65-69 jaar). Hiervoor zal hij op een aantal afstanden de tijden van wat snellere Amerikanen moeten verslaan. De 65+ klasse is een moeilijke categorie waar het verval (in records) al wat toeslaat. De vermoeidheid slaat eerder toe en de wereldrecords staan best wel scherp.

Hugo wil in ieder geval het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag scherper stellen. “Als het lukt, is het een bevestiging dat ik nog steeds goed bezig ben”, vertelt Hugo. “Ik ben volop in training bij mijn club WVZ in de Veur, zwem veel en doe aan krachttraining onder begeleiding van mijn fysiotherapeut Barry Faas. Ik ben een doorzetter en ook als ik een keer geen zin heb ga ik toch trainen. Het is echter wel zwaar om de focus te bewaren. Gelukkig heb ik een aantal hele goede trainingspartners, ook nog vanuit de tijd dat ik aan waterpolo deed en dat helpt”.

In Heerenveen gaat het om de afstanden op de korte baan. De eerste mogelijkheid om een langebaan wereldrecord te pakken in zijn nieuwe klasse (65-69) is tijdens het ONMK in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven in mei 2023. Ook hier zijn er weer snellere Amerikanen die verslagen moeten worden.

Logistieke verzorging

Zijn ‘manager’ en tevens echtgenote Linda heeft altijd achter zijn sport gestaan. Ook zij heeft vroeger veel aan waterpolo gedaan. Linda zorgt nu goed voor hem en dat helpt Hugo goed. Ze let er goed op wat hij eet en drinkt en doet grotendeels de logistieke verzorging rond het zwemmen. Ook dochter Fee is een trouwe supporter. “Ze leven erg met me mee en gaan ook regelmatig mee naar wedstrijden”, geeft Hugo aan. “Linda neemt wat regelzaken, zoals de reis, hotels, lokaal vervoer, de aanmeldingen en andere zaken uit mijn handen zodat ik me kan concentreren op het zwemmen”.

Masterzwemmen kan je je hele leven blijven doen

Na lang waterpolo te hebben gespeeld, merkte Hugo op zijn 35ste dat hij nog heel snel was met zwemmen. Hij merkte aan de tijden die hij toen zwom dat dit goed zou zijn voor een Europees record in een officiële wedstrijd. Hij besloot daarom serieus door te gaan met zwemmen. Het werd ‘masterzwemmen’.

Masterzwemmen kun je je hele leven blijven doen, op verschillende leeftijdsniveaus, er worden zelfs wereldrecords gezwommen in de categorie 105-plus. De regels en afstanden zijn hetzelfde als bij wedstrijdzwemmen. Een Wereldmastersrecord geldt echter alleen als het in een officiële FINA (Fédération Internationale de Nation, een soort FIFA voor de watersport) masterwedstrijd is gezwommen. In Nederland is in 1982 het masterzwemmen opgezet. “Ik wilde heel graag een keer kunnen zeggen: ik ben de snelste van de wereld. Toen heb ik een plan gemaakt om naar het wereldrecord toe te trainen”, aldus de vlinderslagspecialist. Hoewel het trainingsplan de afgelopen jaren wat is bijgesteld, traint Hugo nog steeds volgens dat plan.

Ook het Nederlandse record 200 meter vlinderslag lange baan is al ruim 30 jaar in handen van Hugo. Was de tijd in de 35+ klasse al heel scherp, de tijden daarna in de 40+ en 50+ klasse heeft Hugo iedere keer scherper gesteld. Het betreft hier een indrukwekkende reeks die moeilijk te evenaren zal zijn door andere Nederlandse zwemmers.

Palmares

Op dit moment heeft Hugo Bregman de volgende (master) wereldtitels op zijn zegelijst staan. Met recht een ‘superman’.
Korte baan (25 meter):
- Wereldrecord 200 meter vlinderslag korte baan (klasse: 55-59 jaar): 2:15.97
- Wereldrecord 200 meter vlinderslag korte baan (klasse: 60-64 jaar): 2:20.27
Lange baan (50 meter):
- Wereldrecord 50 meter vlinderslag lange baan (klasse: 60-64 jaar): 27.65
- Wereldrecord 100 meter vlinderslag lange baan (klasse: 60-64 jaar): 1:02.00
- Wereldrecord 200 meter vlinderslag lange baan (klasse: 60-64 jaar): 2:23.52

medailles Hugo Bregman2

medailles Hugo Bregman

Om een indruk te geven van zijn capaciteiten, zie filmpje van de wereldkampioenschappen in Gwangju 2019 Zuid-Korea.

 

Foto (zwemmend): Kees-Jan van Overbeeke
Foto (rand van zwembad: Reflex mediaproducties
Foto (medailles); Linda Bregman

Geschreven door: Christ van Gestel

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-