hond aangelijndTijdens het voorjaarsdebat van maandag 26 juni zal D66 met moties komen om de hondenbelasting af te schaffen en om onderzoek te doen naar een omheind losloopgebied voor honden in Zoetermeer. In de helft van de gemeenten is deze blaftaks inmiddels verleden tijd, maar in Zoetermeer nog niet.

Iedereen die in Zoetermeer woont en één of meerdere hond(en) heeft moet hondenbelasting betalen. In onze stad betaal je 75 euro voor de eerste hond, 112 euro voor de tweede hond en 150 euro voor de derde en elke volgende hond.

Commissielid Angelos Vlahos: “De hondenbelasting stamt uit de tijd toen honden nog een werkfunctie hadden. Anno 2023 zijn onze trouwe viervoeters natuurlijk veel meer dan dat.” De opbrengst uit de hondenbelasting wordt niet direct ingezet voor de kosten die gerelateerd zijn aan honden. Het geld uit de hondenbelasting komt namelijk terecht in de algemene pot van de gemeente. “Dat is gewoon oneerlijk, hondenbaasjes worden zo onevenredig belast en zien niks terug van hun belastinggeld”, aldus Vlahos.

 

Losloopgebieden

Daarnaast vindt D66 het belangrijk dat Zoetermeer een hondvriendelijke stad is. Één van de voorwaarden volgens de partij is dat honden voldoende ruimte hebben om vrij rond te kunnen rennen en te spelen. “Maar een omheind losloopgebied ontbreekt in Zoetermeer. Veel hondeneigenaren gaan met hun trouwe viervoeters naar het Bentwoud, maar wij denken dat er in onze stad ook genoeg ruimte is voor zo’n losloopgebied”, aldus D66-raadslid Esmael Zamani. De partij ziet bijvoorbeeld de schapenweide aan het Meerpad in de Leyens als mogelijk losloopgebied.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-