vlag halfstokVoor derdelanders die gevlucht zijn uit Oekraïne, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben, zou de opvang in Nederland maandag 4 september beëindigd worden. Ook Zoetermeer was al bezig met het vertrek van deze groep mensen toen dit weekend een discussie in het kabinet de beslissing op losse schroeven zette.

Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn veel inwoners gevlucht. Onder deze vluchtelingen
bevonden zich ook mensen die niet in het bezit waren van de Oekraïense nationaliteit, maar een tijdelijke verblijfsvergunning hadden. Zij studeerden bijvoorbeeld in Oekraïne of werkten er tijdelijk. Deze groep mensen worden derdelanders genoemd.

Burgemeester Bezuijen informeerde maandag tijdens de vergadering de raad dat de derdelanders voorlopig in de opvang mogen blijven. Bezuijen: “In november komt er een uitspraak van de Raad van State die hopelijk meer duidelijkheid zal brengen. Tot zolang mogen zij in ieder geval gewoon in Zoetermeer blijven.”

Er verblijven nu negen personen in Zoetermeer die onder de groep derdelanders vallen. Hiervan verblijven er zes personen op een gemeentelijke opvanglocatie en drie personen worden
opgevangen bij gastgezinnen. Er stonden al gesprekken gepland met de betrokkenen, deze gaan wel door ondanks de gewijzigde omstandigheden.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-