De masters-zwemploeg van de Zwemvereniging WVZ Zoetermeer met Anita Steijger, Delia Badoux en de Zoetermeerder Hugo Bregman ging naar de World Aquatics Master Championships 2023 in Japan maar met een doel: het aanscherpen van al hun persoonlijke tijden.

Terwijl de laatste dagen er een orkaan over Fukuoka raasde en er enkele wedstrijden verzet moesten worden ging de masters-zwemploeg binnen in het zwembad ook als een orkaan te keer. De oogst aan het eind van het toernooi was dan ook grandioos. Alle medaillekleuren gaan mee terug naar Zoetermeer en drie kampioenschapsrecords (CR).

Twee races op de eerste dag

Delia wint eerste medaille2 copy copyOp de eerste dag was er al meteen een gouden medaille voor Delia Badoux. Op de 100 meter Vrije slag wist zij met een tijd van 01:01.81 beide Japanse concurrenten voor te blijven. Anita Steijger lukte het om op de 800 meter Vrije slag een mooie tijd van 12:32.60 neer te zetten. Hiermee eindigde ze precies in de top 10.

Tweede dag: goud, zilver en brons

Op de tweede dag stonden in het teken van de 400 meter Wisselslag en de 50 meter Vlinderslag. Hugo Bregmanamerikaan hugo copy haalde, op de 400 meter Wisselslag met een eerste plaats en een kampioenschapsrecord (CR) van 5:46.62, de gouden medaille op. Deze gouden medaille werd door niemand minder dan olympiër Anthony Ervin, de kampioen op de 50 meter vrije slag van de Olympische Spelen van 2016, uitgereikt.

Ook op de 50 meter Vlinderslag was Hugo succesvol. Het werd in deze sterke race uiteindelijk een derde plek voor Hugo. Het hele podium (1,2 en 3) zwom onder de wereldrecordtijd. Met een tijd van 29.19 verbeterde Hugo tevens het Nederlandse record van 29.30. Ook voor Delia Badoux en Roos van Esch (ACZ en trainingsmaatje van Hugo) was de dag succesvol.

Op de 50 meter Vlinderslag werd het voor Delia Badoux zilver met een tijd van 29.70. Roos van Esch zwom op de 400 meter Wisselslag zich in een sterk veld naar een mooie vierde plaats in een tijd van 5:55.71 Anita Steijger zwom, net als op de 800 meter Vrije slag, op de 400 meter Wisselslag een tiende plaatst.

Een drukke derde dag voor de masters-zwemploeg

Op de derde dag stonden de 200 meter Wisselslag en de 100 meter Vlinderslag op het programma. Het werd een groot succes voor de Nederlanders. Als eerste startte Hugo Bregman op de 200 meter Wisselslag en het werd een spannende race. Hugo startte snel en legde de eerste baan in de snelste tijd af. Daarna kwam de concurrentie sterk opzetten. Op zijn minste zwemslag, de schoolslag, liep Hugo enige achterstand op en met een derde plek ging hij de laatste 50 meter in. Met de vrije slag vocht hij zich knap terug naar de tweede plek en moest hij alleen de Amerikaan Dan Stephenson voor laten gaan. Met een tijd van 2:39.00 neemt hij de zilveren medaille mee naar huis.

medailleDe tweede afstand op deze dag voor Hugo Bregman was de 100 meter Vlinderslag waarbij ‘alle concurrenten’ in dezelfde serie op de startblokken stonden. Een zeer sterk veld dus. Vlinderslagspecialist Hugo had het in het begin zwaar. Zijn ‘eeuwige’ rivaal de Canadees Dan Thompson, die in goede vorm is deze dagen, lag tot de laatste meters voor, maar stortte toen in. Dan Thompson was al enige tijd op jacht naar Hugo’s wereldrecord, maar helaas voor hem lukte het dus niet. Hugo Bregman zwom met 1:05.67 een nieuw kampioenschapsrecord.grootheden hugo “Bizar gewoon, er is tijdens een WK nog nooit zo hard gezwommen als nu”, vertelt Hugo. "Op het podium staan op de 100 Vlinder met goud, tussen twee grootheden in het zwemmen, is historisch".

Ook Delia Badoux was op de derde dag weer succesvol. Na een gouden medaille en een wereldtitel op de 100 meter Vrije slag werd het met een tijd van 2:36.02 een bronzen medaille op de 200 meter Vrije slag. Won ze in haar gouden race nog van haar Japanse concurrenten: Tomoko Ilzuka en Yaka Sasaki, nu in de wedstrijd over 200 meter moest ze beide Japanse zwemsters voor laten gaan.

In de 100 meter Vlinderslag moesten de beide Nederlandse dames, Delia Badoux en Roos van Esch het in dezelfde heat tegen elkaar opnemen. Een podiumplaats zat er helaas voor beiden niet in, in dit supersterk veld. De nummers 1, 2 en 3 waren te sterk. Het werd uiteindelijk een 4e plaats voor Delia Badoux in een tijd van 1:10.41 en een mooie 6e plaats voor Roos van Esch in een tijd van 1:14.29.

Het Koningsnummer

Op de laatste dag stond voor zowel Hugo Bregman als Roos van Esch nog de 200 meter Vlinderslag op het programma, Beiden haddenroos van Esch vooraf medaillekansen op deze afstand. Hugo Bregman zwom goud op het koningsnummer: de 200 meter Vlinderslag. Hoewel Hugo zijn wereldrecordtijd van eerder dit jaar niet kon evenaren zette hij toch een nieuw kampioenschapsrecord op de klok met een tijd van 2:34.84. "Het was een super toernooi", vertelt Hugo. "Er is op alle onderdelen hard gezwommen. Al die zwem- en krachttraining  van de laatste maanden is derhalve niet voor niets is geweest".

Op de laatste dag haalde ook Roos van Esch haar eerste WK medaille op. Het werd brons op de 200 meter Vlinderslag in een tijd van 2:43.35. Na afloop liet Roos zich een oer-Nederlandse krentenbol goed smaken.