Linda Turk studeerde aan de PABO en ging natuurlijk voor de klas staan. Zij voelt zich prima thuis in het onderwijs. In haar dagelijkse praktijk merkte ze dat ze haar leerlingen wat meer zou willen ondersteunen op sociaal-emotioneel vlak. Ze kwam uit op de opleiding tot kindercoach.
Linda heeft de tweejarige opleiding tot kindercoach met veel enthousiasme gevolgd en met een diploma afgerond. Nu werkt ze twee dagen per week als kindercoach op de OBS Da Vinci en ziet keer op keer de goede resultaten van deze methode.
Wat is een kindercoach?
Een kindercoach is iemand die naast een kind gaat staan dat een probleem(pje) heeft. De coach zal het kind niet vertellen hoe hij moet handelen, maar zal naar het kind luisteren en vragen hoe het kind het probleem zou willen oplossen. Hierbij wordt niet gekeken naar hoe het probleem precies is ontstaan. De focus ligt vooral op hoe het op te lossen.
Linda: “Door juist naar de toekomst te kijken en niet naar de oorzaak van het probleem, kan ik kinderen op een betere manier verder helpen.”
Een kindercoachtraject zal ongeveer zes á zeven gesprekken zijn van rond de 25 minuten. Het begint allemaal met een gesprek met ouders en kind samen. Daarin wordt gekeken wat precies het probleem is. Linda praat het liefst niet over, maar met het kind.
“Het kind is expert over zichzelf en weet, mogelijk met wat steun, prima te vertellen wat zijn probleem is dat hij graag wil oplossen,” aldus Linda.
Contract met het kind
Linda werkt met een ‘contract’ waarin staat dat de coaching gestopt kan worden door 1 van de partijen, als die het gevoel heeft dat het niet werkt. Ook het kind kan stoppen als het niet tevreden is.
“Het is leuk om te zien hoe een kind glundert wanneer hij te horen krijgt dat hij mag stoppen als het hem niet bevalt. Het kind voelt zich dan echt belangrijk en dat is hij ook. Grappig genoeg stopt een kind nooit zelf, dat heb ik nog niet meegemaakt.”
Belangrijk is dat er een goed leerdoel wordt geformuleerd. Dit zorgt ervoor dat Linda het kind goed kan coachen en dat ze na elk gesprek kan meten of er vooruitgang geboekt wordt.
“Alleen praten is wel erg suf”
De kindercoach maakt gebruik van verschillende manieren om met het kind in contact te treden. Naast praten met het kind zijn er ook veel spelvormen. Zo zal een druk kind makkelijker praten als hij met de coach een bal overgooit. De voortgang wordt aan de hand van een’ thermometer’ bijgehouden. Als het kind verlegen is en dit inschaalt met een 5, dan wordt er toegewerkt naar een 6.
Voor Linda is vertrouwen vanuit het kind van het grootste belang, ook hier zijn spelvormen van groot belang. Volwassenen halen hun vertrouwen uit een gesprek en bij de kinderen ziet ze dat zij het vertrouwen in haar krijgen door samen te doen.
Met dit vertrouwen kan Linda als coach laten zien wat de voordelen voor een kind zijn om nieuw gedrag aan te leren. Vanuit het inzicht dat een kind krijgt in ‘handiger gedrag’ en met de ontdekking van een kind dat hij zelf het antwoord weet op zijn probleem, krijgt hij zelfvertrouwen. Het enige wat dan nog nodig is, is het trainen van de vaardigheden waarmee het kind het probleem gaat oplossen.
Supporters en feest
Zeer helpend zijn de ‘supporters’ die het kind zelf mag uitzoeken. Vaak zijn dit de ouders of broers en zussen, maar vrienden worden ook regelmatig door de kinderen gekozen. Zo weet een kind dat hij er niet alleen voor staat. In moeilijke tijden kan hij altijd terugvallen op de supporters.
Vooraf wordt altijd afgesproken hoe het kind het wil vieren als de doelstellingen gehaald zijn. Voor een kind is het geweldig om de behaalde resultaten met de coach en supporters te vieren.
“Ik doe haast niets en zie de kinderen groeien”
Lachend zegt Linda: “Ik doe eigenlijk niet zo heel veel. Ja natuurlijk stel ik de juiste vragen en biedt steun aan het kind, maar het kind maakt zelf de oplossing.” Het zelf doen is de kern van kindercoaching. Toch moet de rol van de coach niet onderschat worden. Deze biedt immers 100% aandacht voor het kind, motiveert en stimuleert en biedt een luisterend oor voor alles wat een kind wil bespreken. “Het voelt magisch om te zien wat een kind allemaal kan bereiken,” zegt Linda waarbij je kan zien dat ze trots is op de kinderen die ze coacht.
Kindercoach Linda Turk besluit met de woorden:
“Ik kan er even voor 100 procent voor het kind zijn, daar haal ik mijn voldoening uit.”