Na de ellende van de Tweede Wereldoorlog was de huisvrouw toe aan kleur en gezelligheid in huis. Het huis was haar domein. De verdeling was helder: de man verdiende de kost en de vrouw zorgde voor het huishouden en de kinderen.
De welvaart begon in de jaren vijftig weer langzaam te stijgen. Moderne technieken maakten ranke en decoratieve vormgeving mogelijk. De huisvrouw koos voor kleurrijke patronen en frivole vormen, geheel tegen de norm van het sobere en strakke functionalisme in. Deze tegendraadse onderstroom in de vormgeving is het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Stadsmuseum: ‘Populair modern’.
In vier thema’s komt de populaire moderne onderstroom in de vormgeving van de jaren vijftig aan bod. In het thema ‘Fifties anno nu’ wordt de invloed van de jaren vijftig op de huidige wooncultuur belicht. Bij het interactieve onderdeel ‘Fifties iconen’ kan men zelf spullen uit de jaren vijftig inbrengen, met een persoonlijke anekdote. Op de laatste dag van de tentoonstelling kunnen de voorwerpen op een speciale ‘Kunst en Kitsch-achtige veiling’ worden verkocht, waarbij de inbrenger de opbrengst krijgt. Dit project wordt onder de aandacht gebracht via de Fifties-bakfiets, die gedurende de tentoonstelling overal in Zoetermeer zal opduiken.
Achtergrondinformatie: Goed en kwaad wonen
De stichting Goed Wonen werd in 1946 opgericht tegen de wansmaak, rommeligheid en stijlloosheid in het interieur. Er werd actie gevoerd tegen het ‘kwade wonen’ met artikelen, tentoonstellingen en lezingen. Overal verschenen meubelzaken met het Goed Wonen-logo op de deur. Het gelijknamige blad Goed Wonen stond vol met goed en fout-foto’s van interieurs. De norm was: functionalisme met sobere, strakke vormen, geen overbodige versiering en weinig kleur. Veel mensen hadden Old Finish in huis, fabrieksmeubilair met een historische look. Goed Wonen vond dit kitsch en ‘de schone schijn ophouden’. Je moest je niet beter voordoen dan je was.
Modieus modernisme
Nog erger was de ‘modernistische kitsch’ die langzaam het huis binnensloop. Goed Wonen was fel tegen modegrillen zonder doel. Schuine poten onder stoelen en decoratie op gordijnen of behang waren onrustig, overdreven en getuigden van wansmaak. Maar de huisvrouw koos tegendraads juist wel voor ‘mode’ en ‘gevoel’ in huis. Ze koos voor kleur, zwierige vormen en decoratie. Waarom? En wat voor invloed heeft dit gehad op de wooncultuur van nu? De tentoonstelling’ Populair Modern’ toont mooie en herkenbare tegendraadse voorwerpen, die het gevoel en de sfeer van de jaren vijftig terughalen.
Kijk op www.facebook.com/populairmodern en www.stadsmuseumzoetermeer voor het laatste nieuws over de tentoonstelling en het activiteitenprogramma.
De tentoonstelling ‘Populair modern’ is van 30 november 2013 – 25 mei 2014 in het Stadsmuseum Zoetermeer te zien.
Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735
Open: di t/m vrij: 10.00 – 16.00 uur, za en zo: 13.00 – 17.00 uur
Toegangsprijs: € 3,00, kinderen t/m 12 jaar, MJK, CJP gratis