Roel Pots (OPOZ) en Joke Mos (Bibliotheek Zoetermeer) zorgden voor de officiële ondertekening
De bibliotheek in Seghwaert moest enige tijd geleden de deuren sluiten, maar brengt de boeken nu dichtbij de kinderen. De kinderen van OBS De Triangel en De Touwladder kregen bij de start van de Kinderboekenweek hun eigen bibliotheek in de school!
Kinderen die meer lezen leren ook beter. Om het lezen onder kinderen te stimuleren introduceert de bibliotheek een nieuwe educatieve aanpak: de Bibliotheek op School. De twee scholen in Seghwaert krijgen als eerste biebboeken op school, maar het plan is om dit uit te breiden met nog 5 locaties.
Joke Mos, directeur van de bibliotheek Zoetermeer: “Kinderen staan bij ons op de eerste plaats! Voor kinderen is het juist belangrijk dat boeken dichtbij zijn. Wie als kind ontdekt dat lezen leuk is blijft dat zijn hele leven doen! Als je elke dag een kwartier leest zijn dat wel een miljoen woorden per jaar!”
Op basisschool De Triangel werd de Schoolbibliotheek geopend door een boekenestafette: twee groepjes kinderen moesten zo snel mogelijk de boeken netjes op een stapel leggen. Het groepje van Roel Pots, van de OPOZ, won de estafette. Roel Pots: ”eigenlijk zijn jullie vandaag allemaal winnaars, jullie hebben allemaal een groot cadeau gekregen: alle boeken in de bibliotheek!”.
Boekenestafette en feest op De Triangel |
Meer lezen, beter in taal
De Bibliotheek op School is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Een belangrijk doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. Want kinderen die meer lezen, zijn beter in taal. Dit gegeven is onlangs weer eens bevestigd door onderzoek naar het verband tussen lezen en Cito-scores: kinderen die meer lezen, scoren hoger op de Cito-eindtoets! Meer informatie hierover is te lezen op de website van de bibliotheek: www.bibliotheek-zoetermeer.nl .
Leesplan
Een vast onderdeel van de Bibliotheek op School is het opstellen en werken met een leesplan. Een leesconsulent van de bibliotheek stelt samen met de leescoördinator op school een leesplan op waarmee de school gaat werken. Met het leesplan werken de scholen structureel, van groep 1 t/m groep 8, aan de versterking van de leesbevordering en het vergroten van de taalontwikkeling. Voorbeelden van structurele maatregelen zijn: dagelijks 15 minuten vrij lezen, regelmatig interactief voorlezen, boekkringen, boekbesprekingen en een bibliotheekbezoek. Ook landelijke leesbevorderingsprojecten, zoals Kinderjury, De Nationale Voorleeswedstrijd en de Kinderboekenweek, maken onderdeel uit van het leesplan.
Veel meer foto's van de opening schoolbibliotheek De Triangel op onze Facebookpagina