Het college van B&W weigert harde preventieve actie te nemen tegen huisjesmelkers, ten koste van starters. Ondanks eerdere toezeggingen van de burgemeester zelf wordt er geen beleid voor gemaakt. De gemeente ziet geen problemen.
Tijdens de tweede termijn van het Begrotingsdebat op 12 november zijn vragen gesteld over wat het college gaat doen tegen huisjesmelkerij. Dit met het oog op de schaalvergroting waarmee minimaal 10.000 woningen worden gebouwd. Een motie van PvdA, Groenlinks en Partij Democratie voor Zoetermeer (PDvZ) om harde actie te nemen tegen huisjesmelkers is verworpen. Het college ziet zelf geen probleem wat betreft huisjesmelkers. Huisjesmelkers kopen veel huizen op om ze vervolgens voor veel geld te verhuren.
Wethouder Robin Paalvast reageerde met de melding dat de gemeente Zoetermeer geen problemen heeft geconstateerd. Margot Kraneveldt, fractieleidster PvdA, geeft aan dat de flat aan de Stadhoudersring een voorbeeld is waarbij 1 belegger 80 woningen heeft opgekocht en ‘’6 Polen in 1 woning propt’’. De wethouder bleef bij zijn standpunt: ‘’we hebben geconstateerd dat er geen problemen zijn’’.
Pijnlijk
Deze situatie is extra pijnlijk voor het college van B&W omdat in november 2017 door de burgemeester een toezegging is gedaan hierover beleid te schrijven. Tot op heden is hier niks over terug te vinden. ‘’Hierdoor krijgen huisjesmelkers de kans om huren op te drijven en het starters onnodig moeilijk te maken’’, aldus Kraneveldt. Margot Kraneveldt: ‘’Als er geen beleid komt blijven wij net zolang doorgaan tot dat er wel komt’’.
Wethouder Paalvast heeft uiteindelijk een toezegging gedaan om via makelaars uit te zoeken of er inderdaad een probleem is. Een lastig punt hierbij is dat makelaars niet altijd kunnen zien wat de koper met zijn huis doet of laat.
Zie hier ons eerdere artikel over huisjesmelkers, n.a.v. vragen van de PvdA: Pvda:-weiger-beleggers-bij-nieuwbouw
Tekst: Selwyn Burghardt
Foto links: wethouder Paalvast
Foto rechts: Margot Kraneveldt, PvdA