20181015 175851Politiek en college hebben de afgelopen maanden meegedaan aan een ervaringstour toegankelijkheid, om zelf te ervaren hoe het is om met een handicap door het Stadshart te gaan. Op basis van die tour heeft de PvdA een motie ingediend die unaniem is aangenomen.


Deze motie zorgt ervoor dat de ondernemers en particulieren in het Stadshart de tour ook gaan doen. Marissa van der Tol, commissielid voor de PvdA Zoetermeer, is blij dat alle partijen haar motie hebben gesteund. “Mijn ervaring is dat locaties in Zoetermeer met de beste intenties toch vaak ontoegankelijk zijn. Er wordt vaak iets vergeten dat klein lijkt, maar een grote impact heeft. Dan voel je je als mindervalide niet of minder welkom’’. Een voorbeeld dat Van der Tol noemt is de lift op het Cadenzaplein. “Als je met je scootmobiel de lift wilt gebruiken dan barst de lift letterlijk uit zijn voegen. Dat of je scootmobiel gaat kapot. Je vermijdt dan al gauw de lift en neemt de heuvel vanaf de Duitslandlaan naar de Hoogvliet. De heuvel is behoorlijk stijl voor een rolstoel of een scootmobiel en bij regen, sneeuw of ijs onbegaanbaar.”


Volgens Van der Tol is het ook niet makkelijk om de toegankelijkheid van gebouwen te verbeteren, maar is het wel noodzakelijk. “Je kan pas oordelen over toegankelijkheid als je zelf ervaren hebt hoe het is om invalide te zijn. Daar is deze tour voor”. Voor deze raadsperiode heeft Van der Tol een ambitie gesteld: iedere mindervalide persoon moet zich in Zoetermeer welkom voelen. ‘’Dat betekent dat alle gebouwen toegankelijk zijn en dat niemand gevraagd hoeft te worden of ze getild moeten worden’’.
De Toegankelijkheidsraad heeft de ervaringstour op 15 oktober voor raads- en commissieleden georganiseerd en op 6 november voor het college van B&W. Van der Tol: “De ervaringstour voor raads- en commissieleden was een groot succes. Er deden veel raads- en commissieleden mee die achteraf aangaven de problemen in het Stadshart onderschat te hebben. Dat smaakt naar meer. Nu is de beurt aan ondernemers en mensen die gewoon willen weten hoe het is om een rondje door het Stadshart te doen in de rolstoel.”

Foto: de in oktober georganiseerde Toegankelijkheidstour voor raadsleden

-goede doel-