t Oude HuisDe PvdA stelde onlangs vragen aan het college over de verkoop van ’t Oude Huis in de Dorpsstraat. Het monumentale pand waarin tot voor kort het Stadsmuseum gehuisvest was, wordt door de gemeente verkocht als kantoorpand of woning, maar de PvdA zou het pand liever een maatschappelijke bestemming geven.


Inmiddels hebben zich echter twee Zoetermeerse ondernemers bij de PvdA gemeld die het graag willen kopen om er maatschappelijke en culturele activiteiten in te organiseren.
In de vorige raadsperiode is besloten ’t Oude Huis te verkopen. De PvdA vond dat destijds heel jammer en wil nog steeds niet dat het prachtige pand wordt verkocht aan iemand die er gaat wonen of kantoor gaat houden. Het zou juist opnieuw een culturele of maatschappelijke bestemming moeten krijgen.


“Wij waren daarom blij verrast toen we deze week werden benaderd door twee Zoetermeerse ondernemers, die mogelijkheden zien om ‘t Oude Huis aan te kopen. Zij willen het pand met diverse partners voor allerlei maatschappelijke en culturele activiteiten gebruiken en zo extra levendigheid in de Dorpsstraat brengen”, zegt PvdA-fractievoorzitter Margot Kraneveldt. “Wat is er nu mooier dan ‘t Oude Huis een onderdeel te laten blijven van de activiteiten in de Dorpsstraat? Je kunt er perfect op een laagdrempelige manier ontmoeting tussen mensen laten plaatsvinden door het organiseren van diverse activiteiten voor een brede doelgroep. Bovendien zijn er mooie initiatieven in Zoetermeer die zitten te springen om een permanente ruimte, zoals bijvoorbeeld Proef, het DorpsLab en de Stadsambassade”.


De PvdA benadrukt dat er veel gebeurt aan deze kant van de Dorpsstraat, maar dat er meer mogelijk is. “We hebben inmiddels Zondag in het Park, op het Nicolaasplein worden diverse activiteiten georganiseerd en er komt een Central Park de Dobbe. Wij zien net als de ondernemers kansen om iets moois neer te zetten dat bij die ontwikkelingen past”, aldus Kraneveldt. “Én we kunnen meteen onderdak bieden aan diverse initiatieven die geen eigen plek hebben. Daarom willen wij dat de gemeente deze ondernemers de kans geeft om met een goed bod en een gedegen plan te komen, voordat het pand al is verkocht”.

-goede doel-