Start to Paddle: Een kennismakingscursus drakenbootracen powered by The Dutch Dragons, die na 5 weken wordt afgesloten met een gezellige bbq. Maar voor je aanschuift aan de bbq vaar je eerst een 2 km race op het Noord-Aa!
Op 5 woensdagen, startend op 26 augustus a.s., staan professionele trainers en een groep mede-draken voor je klaar. Wie meedoet aan Start to Paddle, kan daarna een 2km race varen!
In anderhalf uur nemen de trainers je mee het water op en vertellen ze je alles wat je moet weten om te beginnen met drakenbootracen. Hierin ga je niet anderhalf uur continue peddelen, maar besteden de trainers ook voldoende aandacht aan de peddel techniek: de juiste houding, de juiste peddelbeweging en de verschillende onderdelen van de peddelslag. Drakenbootvaren is een zeer technische sport en daar zal vooral tijdens de eerste twee trainingen bij stil gestaan worden.
Op de 5e avond ben je in staat om met een goede techniek een 2km race te varen, echt waar!
• Deelname aan Start to Paddle kost € 25,00
• Je krijgt een groepskorting van 5% per persoon, oplopend tot 50%!
• Eerstvolgende cursus start op woensdag 26 augustus 2015
• Start om 19:30 uur
• De locatie is zuidoever van de Zoetermeerse plas, Het Lange Land 6
Deelnemers dienen minimaal 16 jaar en ik bezit van zwemdiploma A/B te zijn.
Drakenboot varen lijkt makkelijk maar eenmaal in de boot moet je echt werken om deze op gang te krijgen én te houden. Verder is het gevoel, dat je bijdraagt aan het teamresultaat, geweldig – want naast serieus training, samen wedstrijden varen en clinics geven, halen de deelnemers ook veel voldoening uit het feit dat ze het samen doen.
Vanwege de kunstzinnige boten en de trommelaars kun je de indruk krijgen dat het meer entertainment is dan sport. Dat is een stelling die jullie waarschijnlijk niet onderschrijven. Kun je het sportieve element nader toelichten? Is het zwaar?
“Wij bewijzen graag dat entertainment en topsport hand in hand kunnen gaan. Laten we stellen dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen fun-peddelaars die het als uitje doen (recreatief karakter) en verder weinig tot geen techniek beheersen en internationale topsport teams, die soms wel 5x per week met elkaar in de boot zitten. Natuurlijk kun je het zo zwaar maken als je wilt, het is maar net wat je doel is en wat je kunt als team (het vergt een flinke commitment) maar zodra je ‘besmet’ raakt met het drakenbootvirus dan word je vanzelf fanatiek! Wil je meetellen in de internationale top, dan heeft het zeker raakvlakken met topsport en is krachttraining een essentieel element. Spierballen, een optimaal goed gewicht/kracht rendement, timing, maar ook zeker techniek zijn indicatoren voor een serieuze sport. En ja, het is zwaar: een korte afstand (200 meter) full power sprinten of een halve marathon (21km) varen – uitgevoerd in de optimale techniek en alle kracht die je hebt.”
Wat is het geheim achter een goed team?
“Een goed team kun je natuurlijk op verschillende fronten zijn; succesvol, een goed gevoel overbrengen door het samenspel in de race etc. Maar wat ons betreft zijn vertrouwen (in elkaar), teamgeest en de wil om altijd je beste race te willen varen essentieel. Vanuit technisch oogpunt spelen discipline, synchroniciteit, kracht & conditie van de peddelaars een grote rol en wordt van iedere deelnemer een flinke fysieke inspanning verwacht. Altijd op zoek zijn naar de beste techniek die passen bij de omstandigheden en het team dat op dat moment in de boot zit.
Hoewel het synchroon bewegen van de peddels al moeilijk genoeg is en uitsluitend met veel oefenen valt te bereiken, zijn er meerdere technieken die tot nog snellere resultaten leiden. Zo zullen de meer ervaren teams een snellere peddelslag maken om de boot vanaf de start een aanvangsnelheid te geven om daarna de slagen te vertragen en te verlengen. De drakenboot krijgt op die manier een nog hogere snelheid. Ook komt het voor dat teams alsnog hun peddelslag voor de finish gaan versnellen voor een eindsprint.”
Kun je iets vertellen over The Dutch Dragons als vereniging? Wat doen jullie? Hoeveel tijd besteedt een gemiddeld lid aan het beoefenen van deze sport?
“Wij zijn een heel actieve vereniging met ruim 60 leden, variërend in de leeftijd van 14 – 60 plus. The Dutch Dragons is één van de eerste clubs die het drakenbootvaren als competitiesport in Nederland introduceerde en we bestaan alweer 20 jaar. Inmiddels hebben we een aardige staat van dienst… Zowel nationaal als internationaal heeft The Dutch Dragons haar sporen verdiend als drakenbootvereniging. Prestatie staat hoog in het vaandel, wat ook blijkt uit onze erelijst. Meervoudig Nederlands Kampioen en goede resultaten in China, Zuid-Afrika, Engeland en Duitsland zijn noemenswaardige momenten voor ons geweest. Daarnaast hebben wij in 2012 ons eigen clubhuis mogen openen, uniek in de drakenbootsport in Nederland!
Naast het beoefenen van de competitiesport zetten wij ons als vereniging ook in om de sport, bijzonder om haar status als cultureel erfgoed op de lijst van Unesco, zo veel mogelijk te promoten. Wij proberen als vereniging de sport nog beter op de kaart te zetten, ook als zgn. breedtesport en dus toegankelijk voor iedereen. Over het algemeen zijn we best fanatiek en ambitieus maar willen we ook een gezellige vereniging zijn die mensen verbindt – in Nederland en daarbuiten.
Er wordt getraind op zondagmorgen, dinsdag- en donderdagavond en over het algemeen zijn de meeste leden minimaal 2x per week bij ons te vinden. Naast de training op het water (die een uur a anderhalf duurt), wordt er ook hard aan spierkracht gewerkt. We hebben inmiddels een eigen “krachthonk” onder het clubhuis waar minimaal 1x per week na de watertraining een cross-fit achtige training wordt gedaan. Naast het fysieke aspect wordt er ook gedacht aan zelfreflectie en video analyse. “
Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen
Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.