phoenix1aanvalKorfbal - Nog drie finales stonden er op het programma voor het eerste team van Phoenix. Drie overwinningen, en de ploeg van trainer/coach Rob Siemer zou kampioen zijn. Een prestatie die stadsgenoot Meervogels eerder het weekend al zeer verdienstelijk volbracht.

Voor Phoenix ging het in het eerste duel van het drieluik echter al mis. In de eigen Veur bleek het Rijswijkse Refleks te sterk; 13-12. Later op de middag bleek echter dat Phoenix een grote helpende hand toegestoken kreeg van degradatiekandidaat Haarlem. Zij speelden met 21-21 gelijk tegen nummer twee Tilburg, waardoor Phoenix nog steeds koploper is. De voorsprong in de stand op Tilburg is echter wel gehalveerd van twee naar één punt(en).

De voortekenen voor de wedstrijd tegen Refleks waren niet al te gunstig. Phoenix had haar laatste wedstrijden (op Futura uit na) steeds moeizaam weten te winnen. Tevens was de laatste verliespartij dit zaalseizoen uitgerekend tegen Refleks (13-11). De thuiswedstrijd bleek helaas angstaanjagend veel parallellen te kennen met de wedstrijd eerder in december.

Weer voorsprong bij rust

De eerste score van de middag kwam van de hand van Christiaan Pieper. Hij verzilverde een door Esmee Putting verkregen strafworp. Vervolgens kwam vrijwel de gehele eerste helft het initiatief in handen van de bezoekers. Vijf minuten voor rust kwam Phoenix echter toch langszij via twee treffers van Sven van Baggum (6-6). Doordat Christiaan Pieper en Stefan Naerebout ook nog tot scoren wisten te komen kon Phoenix de kleedkamers opzoeken met een 8-6 voorsprong.

Gelijk opgaande tweede helft

phoenix1met kidsEerder dit seizoen in Rijswijk mocht Phoenix ook met een voorsprong van twee goals verschil gaan rusten. Net als toen verdween ook zondag de voorsprong direct na de onderbreking als sneeuw voor de zon en stond er al snel weer een gelijke stand op het bord. Ook nu was, net als eerder, het verdere verloop van de tweede helft er één van stuivertje wisselen. Scores van Tess Ouwerkerk (doorloop op snelheid), Sander van der Bent (schot van grote afstand), Esmee Putting (één vrije bal gehad en verzilverd met een fraai mandloos schot) en Sven van Baggum (strafworp) zorgden ervoor dat de stand met nog zo’n drie minuten te gaan gelijk was; 12-12.

Debacle

Vervolgens kwam het moment dat Phoenix een beetje op twee gedachten kwam te hinken; gaan voor een overwinning, of zorgen dat je in ieder geval niet verliest. Een gelijkspel zou er immers voor zorgen dat Phoenix nog steeds alleen op kop zou staan. Daar tegenover stond dat Refleks echt moest winnen om nog kans te maken op een kampioenschap. Toen er min of meer voor gekozen werd om de wedstrijd uit te spelen kreeg de Phoenix-aanval, enigszins discutabel, lopen tegen. De al eerder genoemde Van Lith toonde zich vervolgens meedogenloos en schoot zijn ploeg (weer in de laatste minuut) naar de overwinning; 12-13.

Helpende hand

Een grote deceptie voor de Zoetermeerders, de titelstrijd lag immers weer helemaal open. Echter bleek een paar uur later dat Haarlem zichzelf en Phoenix een grote dienst bewees. Via een telefonische livescore van Justin van der Heemst bereikte de ploeg het nieuws dat Phoenix door het gelijkspel in de Noord-Hollandse hoofdstad nog steeds alleen koploper is.

Wanneer Phoenix kampioen wil worden na veertien wedstrijden, zal het nu echt geen punten meer mogen laten liggen. Er komen nog twee finales, te beginnen a.s. zondag uit in Veldhoven bij SDO (aanvang 12.40 uur). Op 9 maart komt KZ/Danaïden op bezoek en dit zal, bij een overwinning in Noord-Brabant, de kampioenswedstrijd zijn. Er zijn echter kapers op de kust: op de huidige ranglijst staan Tilburg en Refleks respectievelijk slechts op één en twee punt(en) achterstand.