De kunst van het hanteren van het samuraizwaard draagt de naam iaido. Mannen en vrouwen uit heel Nederland bekwamen zich in deze, in Nederland relatief onbekende sport.
De beoefenaars, ook wel iaidoka genoemd, trainen met het samuraizwaard om de Japanse traditie in ere te houden en om er een beter mens van te worden. In het iaido kan men niet tegen elkaar vechten zonder ernstig letsel, omdat de zwaarden scherp of semi-scherp zijn. In plaats van vechten oefenen de deelnemers de techniek van het trekken van het zwaard, het maken van een slag en het weer opbergen van het zwaard.
In het weekend van 15 en 16 juni werd in De Driespong een seminar gehouden waarbij de hoogste oefeningen onderwezen werden, de Koryu. De hoogst gegradueerde Nederlandse leraar Aad v/d Wijngaart (7e dan) bracht zijn kennis met enthousiasme over op de deelnemers.
Deelnemer Mark legt uit: "Elke oefening (kata) is een gevecht met een denkbeeldige tegenstander. Wij bekwamen ons dit weekend in 24 van deze gevechtsvormen. Het gaat hierbij om hoe jij als iaidoka beweegt. Doe je dit effectief dan zal je als Samurai het gevecht winnen."
Het iaido is doorspekt met traditie. De deelnemers buigen voor elkaar en hun zwaard en bewegen volgens de eeuwenoude leer. Maar Aad weet er toch ook een Nederlands tintje aan te geven. Hij beantwoordt elke vraag en laat met een houten zwaard en een echte tegenstander zien hoe het gevecht verloopt. Deze westerse manier van onderwijzen geeft de deelnemers enorm veel inzichten, kennis en ervaring.
Dit koryu iaido seminar werd dit jaar voor het eerst in Zoetermeer gehouden. De Driesprong is daar een perfecte lokatie voor. Niet alleen door de prima bereikbaarheid, maar ook door de prachtige houten vloer waarop de beoefenaars glijdend kunnen bewegen.
Zo is Zoetermeer niet alleen leisure stad voor populaire sporten, maar ook voor de onbekende sport.
Foto's: Binh Tran