bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Geschiedenis WK bridge 1966: Nederland ook succesvol tegen Italië in St Vincent

 Nog geen maand voorafgaand aan het succesvolle WK paren Amsterdam 1966 waar Slavenburg-Kreijns wereldkampioen werden, was er in St Vincent (Italië) het WK viertallen tussen vijf landen waaronder Nederland. Nederland was welkom in St Vincent omdat Nederland bij het EK 1965 in Ostende tweede van Europa was geworden. In St Vincent zette Nederland bepaald geen goede eindscore neer tegen Italië, dat opnieuw wereldkampioen werd, maar Nederland speelde wel een goede derde zitting. In 20 spellen wonnen Blitzblum-De Leeuw met Slavenburg-Kreijns met 50-13 in matchpunten en dat was hoofdzakelijk aan uitstekend spel te danken. Het volgende spel had een groot aandeel in het Nederlandse succesje van de derde zitting.

Oost/Allen

143.1

 

         Kamer 1, Nederland OW                     Kamer 2, Italië OW

143.2

In kamer 1 opende Blitzblum (Oost) met 1 ruiten, de Italiaanse 3 klaveren belooft een twee kleurenspel, waaronder een hoge kleur, dus Noord durft het aan om naar 4 harten te verhogen. Maar Blitzblum pakte het afspel formidabel aan, hij kwam op met klaveraas, vervolgens met een lage ruiten, die West hoog nam en vervolgens kwam West terug met een klavertje dat Oost kon aftroeven. En natuurlijk maakte OW ook nog hartenaas: 1 down!

In kamer 2 opende Garozzo (Oost) met 1 “Italiaanse” schoppen, waarna volgde 2 harten en 2 schoppen. Filarski meende dat menigeen op Noord nu zou doubleren, maar Slavenburg op Noord vermoedde dat een doublet een beter bod zou uitlokken, en gelet op de biedingen vermoedde hij voorts dat OW met schoppen zou uitkomen als hij nu harten zou bieden, en Slavenburg bood nu 4 harten!

Forquet (West) kwam inderdaad netjes met een schoppentje uit, waardoor Kreijns (Zuid) op schoppenaas en schoppenheer twee ruitens kon opruimen, waarna hij troef ging spelen. Alles wat Kreijns nog verloor was één slag in de hartentroeven en klaveraas, zodat het contract zelfs met een overslag werd gemaakt!  

(Bron: bridgerubriek van Filarski in Nieuwsblad van het Noorden dd 14-5-1966)

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-