Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Geschiedenis WK Paren Amsterdam 1966: Deelscores
De term deelscore klinkt niet spectaculair genoeg om daar al te veel aandacht aan te besteden, maar Slavenburg-Kreijns verkregen vaak heel mooie scores voor hun prima tegenspel op deelscores, zoals op het driehartencontract van de Zuidafrikanen Ettlinger-Horwitz tijdens het WK Paren Amsterdam (naar L. Hoenselaar in Het Parool van 27-8-1966).
Noord/Niemand
NZ (Slavenburg-Kreijns) pasten steeds. Op de vierde hand bood West (Horwitz) één harten, Oost één schoppen, West twee harten, Oost drie harten, het eindcontract. Volgens double dummy (beste spel bij open kaart) kunnen OW tien slagen maken (contract met overslag). Slavenburg kwam uit met klavervrouw die hem bleef. Kreijns had klaveracht bijgespeeld. Noord vervolgde met ruitenvrouw, die Oost nam met het aas. De leider vervolgde met harten en sneed over Zuid op de heer. Een foute actie. West had moeten nemen met het aas en vervolgens moeten terugkomen met klaveraas en nogmaals met klaveren om een introever te maken in Oost. In Oost kunnen OW nu ook de ruiten negen vrijspelen, onder opoffering van ruitenboer. De schoppenverliezers in West vallen nu onder schoppenaas en ruitennegen, waardoor NZ de schoppenheer niet meer kunnen maken. Echter, zoals het werd gespeeld mislukte de snit en was Noord weer aan slag. De enige goede voortzetting is nu schoppen om de schoppendekking (aas) in Oost weg te spelen, Slavenburg vervolgde inderdaad met schoppen, NZ moesten de aas wel zetten en maakten nu niet meer dan negen slagen. OW hadden immers al gemaakt klavervrouw en hartenheer, nu kwamen daar nog bij ruitenheer èn schoppenheer! NZ maakten dus wel hun contract, maar Slavenburg-Kreijns boekten toch een prachtige score omdat de meeste NZ tien slagen (dus een overslag bij een driehartenbod) hadden behaald.
Bram Doeves (