Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Het fameuze Estoril-spel van de “brutale” Slavenburg
Dit spel is onder meer gepubliceerd door Bob van de Velde in NRC Handelsblad, en in het boek Bridge Unlimited van Victor Mollo. Het is gespeeld in de EK van Estoril, Portugal. Als West gewoon opkomt met klaveraas en met klaveren vervolgt kan dit contract 1 down worden gespeeld. Dat is bij open kaart wel te zien maar bij dichte kaart blijft West met zijn mooie klaverenvork aarzelen en Slavenburg doorziet deze kans en grijpt deze kans aan om brutaalweg twee klaververliezers in Zuid op de schoppenhonneurs van Noord weg te werken en het contract te maken.
Noord/Niemand. Slavenburg zit Zuid. NZ spelen zes ruiten.
Biedverloop
Noord (Kreijns) opende met één klaveren en Slavenburg kwam via enkele energieke biedingen in no time terecht in zes ruiten.
Spelverloop
Volgens double dummy (beste afspel bij open kaart) kan het spel 1 down gaan als West gewoon opkomt met klaverenaas en vervolgt met klaveren, want dan kunnen NZ niet al hun verliezers wegwerken en zorgt de harten heer in West voor de downslag.
Maar zoals zo vaak speelt West met zijn mooie klaverenvork Slavenburg in de kaart. West kwam uit met een lage troef, in Zuid genomen en Slavenburg doorziet dat West vermoedelijk een heel mooie klavervork heeft en speelt brutaalweg een kleine klaver terug. West kan nu nogmaals via klaveraas voor 1 down gaan zorgen, maar West duikt, en Noord komt met de heer aan slag. Slavenburg grijpt nu de geboden kans met beide handen aan en speelt in hoog tempo het spel verder onberispelijk uit! Hij speelt ruiten naar Zuid, incasseert schoppenheer, waarna hij met ruiten naar Noord oversteekt om op schoppenaas en schoppenvrouw twee klaververliezers in Zuid op te ruimen. Terug in de hand via een aftroever, speelde hij een kleine harten die West met de heer nam, maar de overige slagen waren voor NZ, contract gemaakt.
Bram Doeves (