schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis Hoogovenstoernooien: 1956: Nederland schaakland

Terwijl Euwe en Donner in Den Haag een match om de landstitel spelen, startte in Beverwijk het 18e Hoogovenstoernooi met een bezetting die sterker is dan ooit. Voor het eerst doen er in de internationale tienkamp drie grootmeesters mee: Stahlberg (Zweden), Pilnik (Argentinië) en Matanovic (Joegoslavië). Een ander record is dat zich in totaal 30 buitenlandse schakers uit elf landen hadden aangemeld. In Trouw werd ervan melding gemaakt dat het toernooi begon met allerlei ingesleten schakersgewoonten, zoals het naast het bord neerleggen van de pakjes sigaretten, want schaken en roken ging toen in 1956 bijna één op één samen! Na de eerste ronde is grootmeester Stahlberg de grote favoriet voor de eindzege, want hij won in een fraai duel van grootmeester Matanovic (flits). Maar Haye Kramer wist Stahlberg in de tweede ronde al na 16 zetten een remise te ontfutselen! Al na het eerste weekend, na vier ronden, bleek de grootmeesterlijke superioriteit. Pilnik, Stahlberg en Matanovic hadden nu al een punt voorsprong op de rest van het veld. In de vijfde ronde deed zich echter de sensatie voor dat de 18-jarige Frits Roessel (Open Nederlands Kampioen) een vlotte winst boekte op Matanovic (flits)! Na 5 ronden heeft Roessel 2,5 punten, en is in de stand de hoogste Nederlander. In de zesde ronde maakte Roessel helaas vlak voor de tijdcontrole een verliezende fout tegen Kramer, die hiermee zijn eerste zege boekte. Na zes ronden leidden Stahlberg en Pilnik samen het toernooi met 4,5/6. In de zevende ronde pakte Stahlberg de volle winst tegen Orbaan en Pilnik kwam niet verder dan remise tegen Kramer. In de voorlaatste ronde hielp Bouwmeester leider Stahlberg een handje door Pilnik te verslaan (net als het jaar ervoor) die te graag revanche wilde nemen tegen Bouwmeester. Het was daarom niet nodig voor Stahlberg om zich nog overmatig in te spannen en met nog twee remises pakte hij de eerste prijs! De eindstand werd:

1.Stahlberg 6,5/9; 2. Pilnik 6; 3-4. Scafarelli (It) en Toran (Sp) 5,5; 5-6. Bouwmeester en Matanovic 4,5; 7-8. Van Scheltinga en Kramer 4; 9. Roessel 3; 10. Orbaan 1,5.

 

                               Na …Lf5                                            na fxe5
Stahlberg Gideon Matanovic Aleksandar 39Lf5 Matanovic Roessel 1956

 

Stahlberg – Matanovic 1-0. Stahlberg speelde nu fraai g4 Lb1; Le4! en 1-0 (er dreigt mat op f8, en loperruil stelt verlies voor zwart nog even uit.

Matanovic – Roessel 0-1. Roessel ging nu fraai combineren: Dh3!; Dc2 Td8; Pc3 Td4; Td1 Lxg2; Txg2 Txg2+; Dxg2 Tg4; Dxg4 Dxg4+ en 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-