In deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: 30e Hoogovenstoernooi 1978: Jubileum zonder Feest!
Door drie jaar recessie blijft de teruggang van de Hoofdgroep tot een twaalfkamp gehandhaafd en worden de Meestergroep en de Damesgroep nu alsnog geschrapt! Maar de kwaliteit blijft wel heel hoog: de Grootmeestergroep is heel sterk bezet, de GM-norm is 50%: 5,5/11. Donner lijkt het rustiger aan te gaan doen en heeft zijn plaats afgestaan aan Hans Ree die geacht wordt aan de GM-norm te kunnen voldoen. Een heel sterk toernooi dus, ook al doen er geen Russen mee, omdat “dissident” Kortsjnoj meedoet. Volgens Max Pam in Trouw neemt Kortsjnoj veel te snel alweer deel aan dit toernooi na alle stress die gedurende zijn gewonnen kwalificatiematch tegen Spasski in hem is opgebouwd. Hij speelt in de eerste ronde tegen Sosonko met wie hij ook al op gespannen voet verkeert. Toen Sosonko en Kortsjnoj elkaar drie maanden geleden in de tram ontmoetten was Sosonko zo “vriendelijk” om Korstjnoj een “wapenstilstand” aan te bieden die Kortsjnoj zei te “overdenken”! Het werd dus een “keihard duel” (AD). Het werd na afbreken verdaagd met een betere stand voor Kortsjnoj. Zoiets gaat dan ’s avonds verder maar toen stond ook een TV-optreden van Kortsjnoj gepland, dus dat werd weer ruzie tussen beide heren. En daarna kwam Kortsjnoj niet verder dan remise tegen Sosonko, maar in het eerste weekend won Kortsjnoj wel op imponerende wijze van twee concurrenten: Mecking en Panno en stond toen alweer op kop met 2,5/3. Debutant Paul vd Sterren heeft het met 0/3 moeilijk in de GM-groep. Jan Timman won eens te meer van Miles (flits). In de vierde ronde veel remises, zo hield Ree heel knap Kortsjnoj op afstand met remise, en is nog ongeslagen! Ook in de vijfde ronde veel remises, maar Timman verloor van Portisch. Verder won Ree de afgebroken partij tegen Paul vd Sterren, gaat hij dan toch die GM-norm scoren? In de zesde ronde herstelde Timman zich al met een daverende winst op Mecking (flits), Dat betekende 3,5/6 en ook Ree koestert deze score. De zevende ronde op zaterdag: allemaal remises, maar de achtste ronde kende een regelrechte sensatie: Paul vd Sterren combineerde in goede stand Kortsjnoj van het bord. Portisch profiteerde met winst op Najdorf en is nu leider met 6/8 voor Kortsjnoj met 5/8 en dan onder meer Timman en ook Hans Ree met 4,5/8. In de negende ronde miste Miles een kans om leider Portisch te verslaan. In de voorlaatste ronde probeerde Timman nog wel iets te bereiken tegen Hans Ree, maar Ree behaalde opnieuw een remise en behaalde daarmee ongeslagen de GM-norm! Door een remise bleef Portisch in de slotronde een half punt voor op Kortsjnoj die nog wel won, van Miles. Net als Portisch bleef ook Hans Ree dit toernooi ongeslagen en boekte met zijn GM-norm een prachtig succes. De eindstand luidt: 1. Portisch 8/11; 2. Kortsjnoj 7,5; 3. Andersson 6,5; 4-5. Ree en Timman 6,0; 6. Panno 5,5; 7-9. Najdorf, Miles en Mecking 5; 10. Sosonko 4,5; 11. Kavalek 4; 12. Van der Sterren 3.
Na …Pc5 | na …Tc8 |
Jan Timman – Anthony Miles 1-0. Hoogovens 1978. Timman is de Angstgegner van Miles die dan niet zijn beste spel speelt zoals in dit fragment: Txc7+ Txc7; Tb2 Pxd3; Tb7 Kd7; a7! En even later 1-0 want de pionpromotie op a8 kon zwart niet meer verhinderen.
Jan Timman – Mecking 1-0. Hoogovens 1978. Na adembenemende schermutselingen staat Jan volgens Fritz al duidelijk beter, en Jan wint nog een stuk door: Pd4 Lf8; Te8 Dxa2; Txf8 Txf8; Lxd6+ Ka8; Lxf8 Dxf7, en Jan staat twee stukken voor en even later winst.
Bram Doeves (