schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Hoogovens 1992: mix wereldtop en jeugd.

Het 54e Hoogovenstoernooi in Wijk aan Zee 1992 is geen “supertoernooi”, maar wel is de wereldtop ruim vertegenwoordigd, en er doen ook aanstormende jongeren zoals Loek van Wely en Joris Brenninkmeijer aan mee! Jeroen Piket en John van der Wiel completeren de Nederlandse inbreng. In Nederland stond Loek met zijn hoge rating van 2560 toen derde achter Jan Timman en Jeroen Piket. Loek van Wely (toen 19) deed voor het eerst mee in de hoogste GM-groep. Zijn rating was in een half jaar gestegen van 2475 naar 2560 door vier toernooizeges in Italië, Hongarije en Duitsland. Loek begon met een vliegende start van 3,5/4, met overwinningen op titelverdediger John Nunn, de Rus Vladimir Episjin en Jeroen Piket. Maar daarna werd het een stuk moeilijker. In de vierde ronde stond John vd Wiel verloren tegen Kortsjnoj, maar er moesten 15 zetten in enkele minuten worden uitgevluggerd, het liep af met remise! Salov staat tweede met 3/4. In de vijfde ronde ontsnapte Gelfand met remise tegen Van Wely. Salov ontsnapte met remise tegen Piket. Merkwaardig is, dat titelverdediger John Nunn slechts 1/5 heeft gescoord. In de zesde ronde ging het mis voor Van Wely tegen Kortsjnoj die zijn eerste zege beleefde. Jeroen Piket had een opmars ingezet maar tegen Episjin ging het fout, toen hij een torenwending overzag, een nul. Met twee weekendremises blijft Van Wely in de kopgroep meedraaien, gevolgd door weer een remise in de negende ronde. De tussenstand is dan: Gelfand en Salov 6, Van Wely 5,5. Maar tegen Van der Wiel deed Van Wely twee onbekommerde zetten op rij, wat VdWiel met een nul voor Van Wely afstrafte. Het behalen van de GM-norm (7/13) voor Van Wely lukte niet meer. Kortsjnoj toverde tegen Episjin de fraaiste manoeuvres op het bord, won, en steeg naar de derde plaats. Seirawan had nog niet veel laten zien, maar hij won wel van Van Wely, die intussen vèr wegzakt. Salov verraste in de elfde ronde VdWiel met een vlijmscherp stukoffer, maar VdWiel bleef op de been, remise. Gelfand en Salov voeren het veld nog altijd aan. Salov vergrootte in de twaalfde ronde zijn kansen op de eindzege omdat tegenstander Seirawan naar verlies blunderde. Van Wely overzag tegen Hübner een venijnige truc in het eindspel, weer een nul. In de laatste ronde won Gelfand nog van Sax en speelde Van Wely nog een remise tegen Salov, die daarom samen met Gelfand het toernooi won, dit alles volgens de verwachtingen vooraf! De eindstand:

1-2. Salov en Gelfand 8,5/13; 3-4. Kortsjnoj en Hübner 7,5; 5-8. Nikolic, Piket, Seirawan, Episjin 6,5; 9-11. VdWiel, Sax, Van Wely 6; 12-13. Nunn en Brenninkmeijer 5,5; 14. Romero Holmes 4.

 

                                Na Te3                                                          na Dc6
Epishin Vladimir Kortschnoj Viktor Lvovich Hoogo 1992 Brenninkmeijer Joris Piket Jeroen HOO 1992

 

Vladimir Epishin (2620) – Victor Kortsjnoj (2585) 0-1. Hoogovens 1992. axb3; Lxb3 Td3!; Lc2? Txe3; fxe3 of? Tb2! En 0-1, want loper is gepend en gaat verloren.

Joris Brenninkmeijer (2500) – Jeroen Piket (2615) 0-1. Hoogovens 1992. Dg8; Pe1 Tg3+; Ke2 Txg2+; Pxg2 Dxg2+ en even later 0-1, want toren gaat verloren, en Piket heeft beduidend voordeel.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-