bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: BC Tuinen en Akkers op 31-3-22

 

Bridge, dat doe ik op mijn dooie akkertje, zeggen ze bij Tuinen en Akkers. Dus ze zijn daar in Seghwaert lekker aan het bridgen met een club van ongeveer 90 leden. De speelavond is donderdagavond, in De Patio, Gaardedreef 189. Website: 22011.bridge.nl. Op 31 maart 2022 wonnen Niek-Jan van den Brink & Thijs Kouwenberg de A-lijn met 61,81% en Ria Simons & Helen Speicher wonnen de B-lijn met 62,50%. Spel 12 was een interessant spel. In de A-lijn was de beste score voor Ton van Erp & Harry Vos (NZ) met 100% voor 1SA+1, en voor Ineke Schokker & Gerard Kalkwijk (OW) met 100% voor 3SA-2.

Spel 12 dd 31-3-22; W/NW

TA mrt 22

 

Bij Jack opende Zuid in de vierde hand de bieding met 1 klaveren, Noord volgde met 1 ruiten, Zuid bood met zijn SA-verdeling nu 1SA, want een gebruikelijke regel is om met een SA-verdeling zo snel mogelijk SA te bieden, verhoogd door Noord met 11 pt naar 2SA, en Jack wou nu eigenlijk passen, maar vond 3SA ook wel acceptabel. Aan 5 van de 7 tafels verliep de bieding bij Tuinen & Akkers ook ongeveer zo, er werd in ieder geval 5x een SA-contract geboden. Aan twee tafels verliep de bieding beter voor NZ, omdat West ongetwijfeld schoppen tussenbood. Aangezien Noord noch Zuid schoppendekking hebben, zouden ze na deze tussenbieding ongetwijfeld liever niet meer op een SA-contract zijn uitgekomen. Twee keer kwam dan ook een deelscore in een kleur tot stand: drie ruiten door Noord (contract gemaakt), drie schoppen door West (twee down). Uit dit spel blijkt eens te meer dat het geven van extra informatie soms nog beter uit kan pakken voor de tegenstanders dan voor de partner. De tegenstanders kwamen zonder die extra informatie heel begrijpelijk uit op 2SA of 3SA, dat echter niet te maken is bij gebrek aan schoppendekking. Hoeveel SA ook werd geboden, in de afspeelpraktijk maakten NZ slechts 7 slagen (4x) of 8 slagen (1x). 1SA+1 was qua bieding eigenlijk een dubieus bod, maar het was uiteindelijk het enige SA-bod dat gemaakt werd!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-