bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: BC Zoetermeer eind februari 2023

 

Deze grootste bridgeclub van Zoetermeer bestaat uit ruim 230 leden, wat mede verklaard wordt door de drie speeldagen die in restaurant 1892 Eten & Drinken worden georganiseerd op maandagavond, woensdagmiddag en donderdagmiddag. Op de clubsite “22047.bridge.nl” kunt u dit nalezen. Op maandagavond 27 februari 2023 namen maar liefst 124 bridgers deel aan de onderlinge competitie in 5 (!) lijnen. De A-lijn werd die avond gewonnen door Marian Jansen & Ton van Santen met 2,3 IMP, gevolgd door Kees Grimbergen & Wouter Prins met 1,2 IMP en Giel van den Bos & Marjon Smits met 0,8 IMP. Spel 14 was weer zo’n SA-spel met zeer uiteenlopende scores. Een echt gokspel. Bij de goede gok kon de verdediging 7 slagen op rij behalen, bij de verkeerde gok kon de tegenpartij na twee slagen voor de verdediging 10 slagen op rij behalen. De scores in de A-lijn waren: 1x2SA+2; 2x2SA+1; 1x1SA-1; 1x2SA-2.  

Spel 14 dd 270223 Oost/Niemand

BCZoetermeer feb 23

 

Biedverloop bij Prof Jack

Prof Jack was gauw klaar, hij begon met een marginale 1SA voor Zuid en paste daarna voor “allen”, want Noord had ook al zo’n magere kaart van 8 puntjes waarop Jack dus paste. In de praktijk van BC Zoetermeer waagden 4 van de 5 paren met hun 8 puntjes 2SA, waarop Zuid met zijn magere 15 puntjes terecht paste.

Spelverloop

Zuid speelt, West komt op, zonder enige houvast aan het biedverloop. Dan komen de lange kleuren in zijn hand bij voorkeur in aanmerking en in de praktijk werd twee keer met schoppen uitgekomen, bingo, en drie keer met harten, foute boel! Het is eenvoudig te zien dat OW alle vijf schoppenslagen zonder veel moeite kunnen maken, waarna zij met enig geluk ook nog twee hartenslagen kunnen oprapen, en dat betekent één of twee down, zie de scores. Maar met hartenopkomst ging het in de praktijk flink mis, want wat te doen na de eerste twee slagen? En als dan het initiatief overgaat naar NZ kunnen die op rij de volgende 10 slagen maken: twee hartenslagen, vier klaverenslagen en vier ruitenslagen als op de heer wordt gesneden. Kortom, Guus Geluk had op dit spel 3SA geboden en gemaakt!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-