schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Arthur de Winter jeugdkampioen 2023

 

Vorig jaar baarde de toen 14-jarige Arthur de Winter al veel opzien door de hoofdgroep van het Amsterdam Science Parktoernooi te winnen met de fantastische score van 6/7 (eigen rating 2150, toernooiprestatierating 2485!), vervolgens werd hij derde van het Open Nederlandse schaakkampioenschap te Dieren. In de laatste teamcompetitie van de KNSB speelde hij voor Zukertort Amstelveen in de Meesterklasse en behaalde daarin de score van 5/9 met een toernooiprestatierating van 2461. Geen wonder dat hij dit jaar in Almelo als vijftienjarige meedeed met de A-jeugd tot en met 18 jaar. Hij beëindigde het toernooi samen met Loek van der Hagen als gedeeld eerste met de score van 5,5/7. Vervolgens won hij de barrage van Loek met 1,5-0,5. Dus nu al is Arthur de Winter Jeugdkampioen van Nederland. Net als andere snel doorgebroken jeugdschakers is Arthur de Winter fenomenaal in stellingen die tactisch kunnen worden gewonnen, zoals ook weer blijkt uit de volgende twee flitsen.

 

                               Na … De6                                                        na Le3-d2
winter mei 23 winter mei 23 b

 

Arthur de Winter – Dylan Achutkan 1-0. Ronde 3 NK-jeugd A. Arthur speelt nu heel fraai De4! h6 (De8 was beter geweest); Dxa8! Txa8; Td8+ Kh7; Txa8 Dd6 (dreigt mat!) maar nu Td8! En 1-0.

Loek van der Hagen – Arthur de Winter 0-1. Ronde 5 NK-jeugd A. Loek staat al niet zo best meer, Le3-d2 was zwak, want nu komt het sterke Db6 en verdere krachtzetten: Tg2 Pxc1; Kxc1 fxe4; fxe4 Lh3; Tg3 Df2; Txh3 Dxe2 en 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-