schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: GM Max Warmerdam wint HSG Open

 

Met zijn overtuigende winst van 5,5/6 in het Hilversumse HSG Open voldeed Max Warmerdam eigenlijk “gewoon” aan de verwachtingen, want hij had duidelijk de hoogste rating (2602!) van het hele veld. De nrs 2-4 eindigden met 5/6 en bleven ook ongeslagen, en dat waren FM Khoi Pham (2334), GM Oleg Korneev (2466) en IM Eline Roebers (2415).  Oleg Korneev is een oud-Rus die al vele jaren in Spanje woont. In totaal speelden er 99 schakers in de hoogste groep, terwijl de groepen B en C nog 138 deelnemers telden. Een recordbezetting! De twee grootmeesters werden als grootste kanshebbers gezien en in ronde 5 speelden ze tegen elkaar, en hield Max met zwart zijn roemruchte tegenstander op remise. Wie natuurlijk ook een formidabele prestatie leverde, was Eline Roebers, intussen reeds IM en in bezit van een rating van boven de 2400! De top-vier behaalde alle vier een mooie toernooi-prestatierating en krikten daarmee de eigen rating weer een stukje op. In de slotronde speelde Eline een spannende partij tegen Nico Zwirs die de partij goed begon, maar tegen het einde kantelde partij naar Eline toe (zie flits 1). Ook tegen Max Warmerdam ging Nico Zwirs pas in het eindspel ten onder (flits 2). Bovendien won Nico zijn andere vier partijen, dus speelde hij al met al zeker geen slecht toernooi. Hilversum heeft in het HSG Open een succesvol toernooi en wie weet wat 2024 brengt als Hilversum zijn 600-jarig bestaan viert.

 

                                  Na … Pe4                                                         na Tc8+
max w juni 23 max w juni 23a

 

Nico Zwirs – Eline Roebers 0-1. HSG Open 2023. g3: alles of niets? Het werd niets: hxg3+; Kg2 Tb2+; Kg1 Pg5 en 0-1 want mat is onvermijdelijk.

Max Warmerdam – Nico Zwirs 1-0. HSG Open 2023. Het staat volgens Frits nog bijna gelijkwaardig, maar na zwakke zetten van Nico wint Max snel: Tf8; Tc7 Te8?; Kf6 Ta8?; Tg7+ Kh8?; Kf7! En 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-