bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Zomerbridge bij BC Kontrakt

  

BC Kontrakt telt ongeveer 70 leden en de speelavond is dinsdagavond in wijkrestaurant De Leyens. Ook BC Kontrakt behoort tot de Zoetermeerse bridgeclubs die in de zomer een Open Zomercompetitie organiseren die dus ook toegankelijk is voor niet-leden. De zomerdrive op 15 augustus werd druk bezocht met 28 bridgers in de A-lijn en ook 28 bridgers in de B-lijn. Spel 16 (zie hierna) werd een opvallend succes voor Wim Dispa & Gerrie Hendriks met 3SA+1 (100%) bij verder allerlei deelscores, waarvan er twee nog down gingen ook.

Spel 16 op 15-8-23; W/OW

zomerdrive BC Kontrakt 23

 

Biedverloop bij Prof Jack

West en Noord passen met allebei 10 punten, maar Oost opent de bieding met 1 klaveren en Zuid heeft weliswaar de minste punten, maar doet met zijn lange en mooie hartenkaart een “zwak sprongvolgbod”: twee harten wat Prof Jack verder uit de bieding houdt voor OW, West ziet wel zo’n 23 punten samen, maar Oost heeft geen vijfkaart aangegeven en ook West heeft geen vijfkaart. Ook in de praktijk is aan twee tafels op dit bod uitgekomen. Toch is er dus eenmaal 3SA geboden, want de weg naar 3SA lijkt de meest logische weg voor West, maar 23 punten is voor 3SA vaak te weinig, en bovendien geeft West eigenlijk ook een stop aan op de door Zuid geboden harten, terwijl West hooguit een heel erg zwak stopje op harten in handen heeft. Maar het is zomer, en waarom zouden we dan niet een beetje risico nemen? Dus 3SA!!

Spelverloop

Na de opkomst met ruitenvrouw kunnen OW de 3SA zeker maken. West incasseert de slag met de aas en komt terug met een lage schoppen. De aas zit in Noord en bij terugkomst met ruitenboer neemt West de slag met de heer en komt terug met klaveren. Oost moet nu met zijn aas verhinderen dat Noord nog aan slag komt om de resterende vrije ruiten te maken. Zuid maakt dan wel de klaveren vrouw, maar kan Noord niet aan slag brengen. En de harten heer is voor het aas in Oost, die met schoppen naar de vrouw in West gaat en die snijdt met de resterende klaveren de heer in Noord eruit, en dan maken OW nog twee schoppenslagen. De twee nog resterende hartenslagen zijn voor NZ of West maakt zelfs nog de hartenboer. Dat zijn negen of zelfs tien slagen voor OW. Zoals wel vaker, hadden Wim en Gerrie weer eens “groot” gelijk om, ook met prima technische vaardigheid, enig risico met 3SA te nemen!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-