schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: NK’s voor Giri en Roebers

 

 

 

De NK’s schaken voor vrouwen en “algemeen” werden zo ongeveer gelijktijdig in juni gehouden en werden geheel volgens de verwachting gewonnen door de schakers met de hoogste ratings, en dat zijn bij de mannen Anish Giri en bij de vrouwen Eline Roebers. Bij het NK “Algemeen” was er een knock-out systeem, zodat dit toernooi begon met een betrekkelijk groot aantal schakers, maar de twee toppers Anish Giri en Jorden Van Foreest mochten elkaar naar verwachting de titel betwisten en uiteindelijk werd die in de voorlaatste barrage-partij schitterend gewonnen door Anish Giri (flits 1). Eline Roebers moest toch eens beslag leggen op de titel bij de vrouwen en deed dat dit jaar met groot vertoon van macht als naar haar puntentotaal wordt gekeken, maar toch kregen haar tegenstandsters echt wel kansjes die echter niet werden gerealiseerd, en zulke kansjes moet je Eline niet geven gezien haar tactisch vernuft, waardoor ze zo nu en dan ook wint van grootmeesters met een duidelijk hogere rating. In flits 2 komt Eline op tactische wijze met stukwinst oppermachtig te staan.

 

                                Na dxc4                                                         na Kf2  
Giri NK 23 Roebers NK 23

 

Jorden van Foreest – Anish Giri 0-1. NK 2023. d3; Tc3 Df2+; Kh5 Dh2+; Lh4 of? en nu een dubbele aanval op koning en toren: De5+ en 0-1.

Robin Duson – Eline Roebers 0-1. NK 2023. Eline gaat het initiatief nu verder verzilveren door: Pb2; Txd3 Pxd3+; Lxd3 Txb4; Ta3 Txd3 en 0-1.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-