DSC00283a wOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: sLENTEren.


De lente is in aantocht - althans voor mensen die rustig de tijd nemen. Rustig de tijd nemen om om zich heen te kijken. Zij zien het gebeuren – zowel het kleine ‘het’, als het grote ‘het’. Het kleine ‘het’: dat zijn de sneeuwklokjes, de prille krokussen, de frisse narcissen, het kwinkeleren van de vroege en de late vogels, het eerder licht worden én het later donker worden. Allemaal het kleine ‘het’.

Wat is dan het grote ‘het’? Dat is dat u, jij en ik hiervan getuige mogen zijn – dat wij ons hierover kunnen verwonderen, dat wij hierin durven vertragen om dit alles met hart-en-ziel waar te nemen. Dat niet alleen het nieuwe seizoen zich opent, maar dat ook in elk van ons de lente mag ontwaken. En voor oudere mensen de lente in de herfst van het leven.

Door wat laat je je bepalen ...? Door haast en druk, druk, druk of besef je dat je hierin een keuze hebt. Bijvoorbeeld de keuze om te slenteren, te kuieren, te struinen …, zomaar wat woorden met de betekenis van rustig aan mogen doen. In dit noodzakelijke vertragen en verstillen – óók voor jonge mensen - kan een gedicht bijdragen aan een verdere bezinning op het leven en de vragen die dit met zich meebrengt. Ik denk hierbij aan het gedicht ‘de Seizoenen’ – ooit prachtig verwoord door Ivo de Wijs (1945) – hieronder een fragment:

“Als je jong bent, valt de lente eeuwig samen met de lente
Er hangt bloesem aan de bomen en een vogel zingt een lied
En je jeugd bestaat uit zee en zand en zonnige momenten
Maar de seizoenen komen terug - de jaren niet ...”

Dit gedicht werd op muziek gezet en werd als lied o.a. gezongen door Mathilde Santing – prachtig ...!

Blogger: Toon Vessies

De Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-