mooi andersOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Mooi anders.

Je bent zo

Je bent zo
mooi
anders
dan ik,

natuurlijk
niet meer of
minder
maar zo mooi
anders,

ik zou je
nooit
anders dan
anders willen


Hans Andreus


Dat klinkt zo eenvoudig en simpel. Maar in de alledaagse praktijk is het vaak anders. Uit onderzoek is gebleken dat we het liefst zijn bij iemand die op ons lijkt. Dat voelt vertrouwd. En we blijven daarmee in onze comfortzone.
Maar brengt mij dat verder in het leven? Vergroot dat mijn begrip voor de ander?
Heeft het er ook niet mee te maken in hoeverre je jezelf accepteert? Als je blij bent met jezelf, mag de ander eerder ook zijn wie hij is.

Wat als je nu eens nieuwsgierig wordt naar de ander? Kun je ook leren van de ander in plaats van bang voor de ander te zijn of de ander misschien zelfs af te keuren of af te wijzen?
Als het anders zijn jouw angst aanraakt, dan ontstaat al gauw vijanddenken. Als het anders zijn jouw nieuwsgierigheid opwekt, dan ontstaat er ruimte en ontdek je misschien andere waarden of zienswijzen die ook de moeite waard zijn. En die jou kunnen verrijken.

En dan kun je wellicht beamen: ja, jij bent zo mooi anders dan ik.

 

Blogschrijver: Helen de Roos


De Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-