Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Breuklijnen in je levensverhaal.

grandparent 2656412 1280Breuklijnen zijn niet alleen geologische verschijnselen maar doen zich ook voor tijdens betekenisvolle momenten in je levensloop. Vaak is er een gevoel van ervoor en erna; iets wat iedereen wel in het leven meemaakt. Het zijn indringende gebeurtenissen die zo’n levensfase kleuren zoals het verlies van een dierbare, een scheiding of een ziekte. Ook kunnen belangrijke beslissingen zoals een verhuizing of kinderen krijgen je leven een heel andere wending geven. Kortom, er verandert in die fase iets wezenlijks in je leven, hetzij uit vrije wil dan wel noodgedwongen.

Vaak pas achteraf realiseren we ons dat dergelijke gebeurtenissen ons nieuwe inzichten opleveren over wie we zijn en wat we willen. We slaan een nieuw levenspad in en dat gaat gepaard gaan met nieuwe doelen, inspiratie en acties. Dat kun je ook levenslessen noemen. Deze ‘lessen’ zijn wat mij betreft de moeite waard om over te dragen aan mensen die je dierbaar zijn. Maar ook generaties na jou kunnen er wellicht wat van leren. Hopelijk kunnen ze er kracht en inspiratie uit halen tijdens breuklijnen die zich in hún leven voordoen. Breuklijnen vormen ook je karakter omdat ze tonen hoe je lastige fases in je leven hebt verwerkt. In het alledaagse leven staan we daar meestal niet zo bij stil, druk als we zijn met de alledaagse beslommeringen.

Ik weet uit eigen ervaring dat met pensioen gaan zo’n breuklijn kan zijn. Doelen en contacten uit je werkend leven vielen immers weg. Het was ook wel een moment waarin ik me nadrukkelijker afvroeg wat het leven me had geleerd. Het drama dat mijn zoon toen overkwam, versterkte deze drang. Uiteindelijk schreef ik daar een boek over (Een groter hart) waarin ik nieuwe zingeving en levenslessen centraal stelde. Ik pleit ervoor om dit soort ‘lessen’ met je dierbaren en ook anderen te delen.

Spreekt het je als jong-senior aan om hierover met elkaar in gesprek te gaan? Wij van ‘Zingeving Jong Senioren Zoetermeer’ organiseren over dit thema een bijeenkomst op 21 juni. Dat gebeurt in Wooncentrum Gondelkade, Gondelkade 33, 2725 EC Zoetermeer.
Het programma is als volgt:
19.30 tot 20.00 uur: inloop met informatietafels over zingeving (waaronder een tafel met mijn boek ‘Een groter hart’; klik hiervoor ook op de link naar mijn site).
20.00 tot 22.00 uur: drie sprekers vertellen ter inspiratie hoe fases in hun leven kleur gaven aan hun levensverhaal. Daarna is er gelegenheid om jouw inzichten uit je eigen levensverhaal met elkaar te delen.

Aanmelden is wel nodig, dit graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blogschrijver Rob Oele

  

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-