ontspanning1Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Heerlijk vakantie …


Hoe zou het zijn om elke dag een paar momenten te nemen om even helemaal niks te doen, je hoeft even nergens heen, alleen hier helemaal te zijn? En stil te staan bij hoe je je voelt. En dan de keuze te maken hoe je je dag verder invult. Zo sloot ik mijn blog van een paar weken geleden af.
De vakantietijd is een perfecte periode om dit te oefenen. Immers, we zijn even los van het werk en andere verplichtingen en er is meer ruimte voor ontspanning. In de vakantie laden we ons vaak weer op. En we nemen ons voor om dat gevoel bij thuiskomst vast te houden en ons niet meer te laten meeslepen door de waan van de dag. Tenminste… met die goede voornemens kom ik vaak thuis, maar het duurt niet lang voordat ik al weer in het oude patroon val.
Mindfulness helpt mij om dat voornemen beter uit te voeren. Mindfulness is een training in aandacht. Ik gebruik het woord training, omdat het echt niet simpel is. Het heeft voortdurende aandacht en oefening nodig, net als het trainen van je spieren.
Het is moeilijk om in een samenleving - waarin er zoveel prikkels zijn dat je voortdurend wordt afgeleid - je aandacht op één ding gefocust te houden. Vaak zijn we met meerdere dingen tegelijk bezig b.v. televisie kijken als je eet. Je mobiel vraagt ook voortdurende aandacht. Ping…daar is weer een berichtje.
Ik probeer wel eens te oefenen om een ding tegelijk te doen. Bijvoorbeeld bij het eten mijn aandacht bij het eten te houden. Bij het tandenpoetsen de aandacht daar op gericht te houden. Dat is best lastig, mijn gedachten trekken me vaak al weer naar het volgende wat op mijn programma staat. En dan ben ik al weer uit het moment van hier en nu.
Een andere manier is door me te concentreren op mijn ademhaling. Deze gebruik ik dan als anker voor mijn aandacht. Ik zet mijn mobiel op stil en sluit mijn ogen. Ik voel de golfbeweging van mijn buik die omhoog gaat bij de inademing en omlaag gaat bij de uitademing. Waarbij ik de uitademing iets langer laat zijn dan de inademing. Verder verander ik niets aan mijn ademhaling, maar neem het gewoon waar zoals die is. En als er gedachten komen, ga ik daar niet in mee, maar keer ik weer terug naar mijn ademhaling. Alleen maar dat…adem in, adem uit.
Als ik dit een paar minuten gedaan heb, ervaar ik vaak een gevoel van rust en kan het ertoe leiden dat ik iets anders ga doen, dan ik daarvoor van plan was. En vaak is dat een betere keuze.

Blogschrijver  Helen de Roos , www.energie-en-veerkracht.nl 

 

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-