Duurzaamheid is hot. Ook in Zoetermeer. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wat doet de gemeente, wat doen bedrijven, wat kunt u doen? In een nieuwe serie belichten we de duurzaamheid van Zoetermeer. In het tweede deel: 120 eengezinswoningen in Palenstein worden compleet duurzaam.

 

Palenstein 120“Zoveel huizen tegelijk duurzaam maken, dat zie je niet veel in Nederland!” vertelt Karin Priem. Ze is manager Vastgoedontwikkeling van woningcorporatie 'De Goede Woning'. Die beheert 6300 huizen in Zoetermeer. De droom van de corporatie is 'Goed wonen voor iedereen'. Karin is enthousiast over hun initiatief om meer dan 100 eengezinswoningen in Palenstein duurzaam te maken. Ze worden zodanig verbouwd dat de energierekening gemiddeld nul wordt.

Karin: “We willen dat de bewoners er op vooruitgaan. Niet alleen door de huizen een stuk comfortabeler en duurzaam te maken. Maar ook doordat de totale woonlasten per saldo zelfs wat lager worden. Ons streven is dat elk huishouden na de renovatie een tientje minder aan woonlasten kwijt is. En dat is best uniek!” Ze legt uit hoe ze dat aanpakt. “We gaan met de bewoners in gesprek hoe hoog hun energierekening nu is. Een eenpersoonshuishouden heeft bijvoorbeeld een veel lagere energierekening dan een gezin met 3 kinderen. Daarom passen we maatwerk toe zodat iedereen aan het eind toch een tientje overhoudt”.

 

Forse investering

Hoe ziet zo’n duurzaam gemaakt huis er uit? Karin legt uit dat de voor- en achterkant plus het dak als het ware worden ingepakt. Ze worden zo optimaal geïsoleerd. En er komen zonnepanelen op die daken. Bij de verbouwing wordt de installatie wordt aangepast,  alle woningen gaan hierbij van het gas af. Alle energie in huis wordt elektrisch.

De bewoners krijgen een nieuwe badkamer en keuken. Deze forse ingrepen kosten natuurlijk nogal wat. Karin: “Dat we dit zo kunnen doen komt doordat onze financiële situatie erg gezond is. Maar het is ook een goede investering: de huizen kunnen daarna weer 40 jaar mee!”.

 

Veel draagvlak bij de bewoners

Wat vinden de bewoners van de wijk in Palenstein waar dit gaat gebeuren ervan? Karin is erg positief gestemd. “Tot nu toe praten we vooral met de bewonerscommissies. Onze plannen vallen daar in goede aarde. Maar later plannen we dus een-op-een gesprekken met bewoners om maatwerk te leveren”.

Karin: “We zitten nu in de fase van aanbesteding: verschillende aannemers dienen offertes in. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt. Ik verwacht dat we na de zomer van 2017 kunnen beginnen met de verbouwingen. En naar verwachting zijn we binnen een jaar klaar met het hele project”. Kunnen de bewoners in huis blijven? “Ja dat is wel de bedoeling” antwoordt ze. Per huis zal de renovatie een paar weken in beslag nemen. Dat moet te doen zijn volgens haar.

 

Samenwerken en kennis delen

Karin vertelt dat de samenwerking met de gemeente heel goed is. Men staat daar pal achter de plannen om de huizen van De Goede Woning Nul op de meter te maken.  De gemeente wil dat er nog veel meer van dit soort huizen in Zoetermeer komen.

Hoe is de samenwerking met Vestia en Vidomes, de andere corporaties in Zoetermeer? Karin vertelt dat er zeker de bereidheid is om van elkaar te leren. Ook worden de mogelijkheden van gezamenlijk optrekken in wijken onderzocht. Karin besluit: “We hebben best wat verschillen, bijvoorbeeld in soorten huizen die we beheren. Maar ik denk dat het mogelijk is om samen gelijktijdig nog grotere Nul op de meter projecten op te zetten”.

 

Tekst: Rob Oele

Foto: Eén van de straten in Palenstein die duurzaam gaat worden

-advertenties-

-goede doel-