Duurzaamheid is hot, ook in Zoetermeer. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wat doet de gemeente, wat doen bedrijven, wat kunt u doen? In een serie verkent de redactie dit thema. Vandaag het vierde deel: skieën op groene sneeuw.

ski kind “We willen op lange termijn zelfvoorzienend zijn als het om energie gaat. Wanneer precies kan ik nog niet aangeven”, zegt Wim Moerman, financieel directeur van SnowWorld. “Duurzaamheid staat al tien jaar op ons programma, we hebben al veel stappen genomen. Zo zijn we, doordat we groene stroom gebruiken, al jaren CO2-neutraal.” Indoor skieën wordt als luxe product gezien, maar SnowWorld vindt duurzaamheid belangrijk: “De stappen die wij nemen noemen wij ‘the path to green snow.” Het zonnepanelenproject is een van de grootste stappen in de duurzaamheidsstrategie.

Van gasten krijgt SnowWorld overigens nooit vragen over duurzaamheid. Straks, bij de verwezenlijking van het zonnepanelenproject, komt er ter informatie wel een zonnepaneel in de hal. Samen met de zonnepanelen in Snowworld Landgraaf is SnowWorld Zoetermeer het grootste zonnestroomproject van de Nederlandse vrijetijdsindustrie, vertelt Moerman. Op de daken 1 en 2, de daken van de ‘oude’ skihallen, komen drieduizend zonnepanelen. Ze liggen een beetje verscholen. Op de nieuwe verlengde skibaan komen ze niet. “Het dak is daar veel te bol voor”. In februari moeten de zonnepanelen er liggen. Nu wordt de dakbedekking verwijderd.

De 3000 zonnepanelen, die geplaatst worden op een oppervlakte van 5000 vierkante meter, zijn genoeg voor de energiebehoefte van 225 huishoudens. “Op zonnige dagen zijn we zelfvoorzienend,” licht Moerman toe.  Eigenlijk had SnowWorld nog meer zonnepanelen kunnen plaatsen. “We hebben dat niet gedaan omdat energie terugleveren aan het net heel onvoordelig is. We zijn nu aan het kijken naar energie-opslag, bijvoorbeeld in grote kasten vol batterijen. We onderzoeken de subsidiemogelijkheden daarvoor.” De investering in de zonnepanelen van SnowWorld neemt Indi Energie, een dochterbedrijf van Essent voor rekening, waarbij SnowWorld vijftien jaar lang de opgewekte stroom zal afnemen.

Led-lampen

Zoetermeer poly 3Nog zo’n stap op weg naar groene sneeuw is het vervangen van de verlichting door led-lampen. Op de nieuwe baan zijn al veertig led-lampen, in totaal worden er de komende twee jaar 250 vervangen Moerman: “We hebben ermee geëxperimenteerd op de nieuwe piste. Het levert ons energiebesparing op, en ze geven minder warmte af.”

De net nieuwe machinekamer  in Zoetermeer betekent een besparing van 30 procent op de energierekening en 80 procent op gas. In de nieuwe machinekamer worden nieuwe technieken gebruikt zoals een ander koudemiddel, een warmtepomp en efficiëntere apparatuur. Ook kan restwarmte nu gebruikt worden. “We gebruiken nu alleen nog maar gas voor het koken in het restaurant,” zegt Moerman.

Op de duurzaamheid van de horeca ligt de focus wat minder. “Dat is een minder heikel punt dan de verwarming. We gebruiken geen Fairtrade koffiebonen bijvoorbeeld, hoewel een deel van het vlees wel weer van de ecoslager komt. We gaan er wel mee aan de slag. Waar we al wel op letten is dat we een gezonde kaart voeren met gezonde broodjes. Want als sportbedrijf wil je gezondheid uitsralen.”

Investeren in mensen

Duurzaamheid gaat ook over mensen. Daar is SnowWorld ook actief mee bezig. “Wij hebben veel stageplekken voor studenten van sustainability-opleidingen (duurzaamheidsopleidingen, red.), en we doen van alles voor mensen met een beperking. We maken bijvoorbeeld samen met de Stichting Gehandicapten op Ski’s het skieën op zitski’s mogelijk voor blinden. Ook ondersteunen we Bibian Mentel (snowboardster, red.), die kinderen met een handicap laat skieën.”

 

Tekst: Christa van der Hoff en Rob Oele

 

U kunt de hele serie over Duurzaamheid op Zoetermeer Actief vinden op: Serie Duurzaam Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-