Duurzaamheid is hot, ook in Zoetermeer. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wat doet de gemeente, wat doen bedrijven, wat kunt u doen? In een serie verkent de redactie dit thema. Vandaag het zevende deel: de jubilerende Natuurwinkel aan de Pilatusdam.
Help, ik mag niks meer eten! Die noodkreet slaken nieuwe klanten vaak als ze op doktersadvies en gewapend met een dieet de Natuurwinkel binnenstappen. “Wij laten ze zien dat dat wel meevalt,” zegt Renate Wagner (41). De eigenaar van de fris ogende Natuurwinkel, die zich ook wel Renate v/d natuur noemt, vertelt: “Het geven van advies zie ik als onze belangrijkste taak. We weten veel af van dieetvoeding en hebben daar talrijke producten voor. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije producten, daarvan hebben wij een breed assortiment. Het schap is gegroeid van een meter naar zes meter.”
Behalve mensen met een dieet komen er steeds meer mensen in de winkel die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, onder wie klanten met kinderen. Verkoopmedewerkers volgen een elfdaagse cursus over voeding en voedingssupplementen. Want ook die laatste groep producten heeft de Natuurwinkel in overvloed.
Advies is trouwens ook wat de Natuurwinkel onderscheidt van de supermarkt op de hoek. Ook die heeft steeds meer biologische producten in huis, want duurzamer eten (minder vlees, meer groenten en vriendelijk voor natuur, dier en mens) is een grote maatschappelijke trend. “Het is voor ons een uitdaging om de concurrentie met de supermarkt op de hoek aan te gaan,” vertelt Renate. Het assortiment in de Natuurwinkel is ‘dieper’ dan dat in de supermarkt: er is veel meer keus. “Zo hebben wij vier meter biologische koekjes. We hebben veel types meel, plantaardige melksoorten en peulvruchten. Ook hebben we een uitgebreid assortiment aan biologisch-dynamische producten.”
Biologisch-dynnamische producten hebben een meerwaarde ten opzichte van biologische producten. “De kwaliteitseisen zijn hoger. Qua duurzaamheid – de omgang met afval, met personeel en grond – scoort biologisch-dynamisch beter dan biologisch.” Hardlopers in de winkel zijn groenten – wortelpeterselie is razend popuair -, brood- en bakproducten. Er zijn tal van soorten meel, maar ook biologisch frambozenextract en bakchocolade. “Ik noem dat het Heel Holland Bakt-effect,” lacht Renate.
Supermarktsafari’s
De Zoetermeerder is wel van het gemak, is Renate’s ervaring: “Wij hebben echter bijna geen kant-en-klaarproducten. Je moet wel willen koken als je hier komt. Daarvoor kunnen wij natuurlijk advies geven. Naast persoonlijk advies geven we kookdemonstraties en supermarktsafari’s: een ontdekkingsreis door de supermarkt. We lichten klanten voor over onder andere de verschillende keurmerken die er zijn en ook over hoe zij de producten kunnen gebruiken.”
De natuurlijke cosmetica, waarvan de plantaardige onderdelen biologisch zijn, is in opmars. De Natuurwinkel heeft er flink wat schappen voor ingeruimd, voor onder meer de merken Dr. Hauschka en het Zoetermeerse Weleda. Renate licht toe: “Steeds meer mensen willen weten wat er bijvoorbeeld in hun shampoo zit. Bij ons zitten er geen parabenen en aluminium in, maar soda of etherische olieën. Bijkomend voordeel is dat de producten niet op dieren getest zijn.”
Samenwerking
De Natuurwinkel viert dit jaar het dertigjarig jubileum. De zaak is in winkelcentrum Meerzicht gestart door Johan Batelaan. Na een paar jaar nam hij de videotheek erbij. In 2004 verhuisde de zaak naar de Pilatusdam, omdat de ligging daar centraler is. In 2009 kwam Renate in de winkel werken. “Ik ben opgegroeid met pakjes en zakjes. Toen mijn kinderen last kregen van voedselallergieën, ging ik een studie maken van voeding. Ik kookte daarna nooit meer met pakjes en zakjes. Als bijbaantje ging ik bij Johan werken. Maar ik vond het zo leuk, dat ik de Natuurwinkel verkoos boven een eigen voedingspraktijk”. In 2013 nam ze de winkel over.
Plannen voor de toekomst heeft Renate genoeg. Ze ziet vooral een belangrijke ontwikkeling in de samenwerking met derden. Zo organiseert ze twee keer per jaar een milde detox met Roos Vial-Mortel. Het ontgiften gaat op basis van het boek ‘Van gifbelt naar tempel’ van Jacqueline van Lieshout. Ze haalt wekelijks kaas bij kaasboerderij De Vierhuizen in Zoeterwoude. En er zijn plannen voor een biologische foodie-bag voor jonge moeders met biologische flesvoeding. Renate wil die samen met verloskundigen ontwikkelen.
Tekst: Christa van der Hoff