Duurzaamheid is hot, ook in Zoetermeer. Maar hoe zit dat eigenlijk?Wat doet de gemeente, wat doen bedrijven, wat kunt u doen? In een serie verkent de redactie dit thema. Vandaag het achtste deel: de Renovatiewinkel.
“Een huis duurzaam maken moet net zo zijn als het kopen van een schoen. Die kies je omdat je hem mooi vindt en omdat hij lekker zit. En dan is het ook vanzelfsprekend dat hij van duurzame materialen is gemaakt”. Josien Kruizinga, medewerkster productontwikkeling bij Reimarkt, legt uit wat de visie is achter deze Renovatiewinkel. Reimarkt, een winkel waar je duurzaam wonen kunt kopen, heeft al vier winkels in Nederland. Na Enschede, Groningen, Delft, Den Bosch wordt binnenkort ook in Zoetermeer een filiaal geopend. Dat is in feite een klein huisje op wielen. Josien: “Onze rijdende winkel is ons icoon, het is een zogenaamd ‘tiny house’ met zonnepanelen er op. Hij is energieneutraal”. De winkel rijdt door de wijken van Zoetermeer. Je kunt er binnenlopen en daar om advies vragen maar je kunt ook bellen of mailen naar de medewerkers. Er komen er drie in de winkel van Zoetermeer, iemand voor de marketing en twee voor de verkoop. Ze staan klaar om Zoetermeerders al het geregel bij het duurzaam maken van hun huis uit handen nemen.
Alles geregeld
Hoe gaat dat concreet in zijn werk? Als voorbeeld neemt Josien een doorsneewoning uit de jaren ‘60 of begin ‘70 met drie woonlagen en een kap. Die werden destijds niet zo goed geïsoleerd. “Stel dat je die naar energielabel A wilt upgraden. Dan wordt doorgaans een pakket vanaf € 11.000 aangeboden. Daarvoor krijg je: vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas (HR++), dakisolatie, een nieuwe, geïsoleerde voor- en achterdeur en een nieuw ventilatiesysteem. Een zonnepanelenpakket erbij kost 4000 euro extra exclusief de 21% btw-korting die je krijgt”. En ze voegt eraan toe: “Dit is een standaardpakket maar we blijven altijd vanuit de klant denken. Daarom kun je ook losse elementen kopen. Je moet altijd terug kunnen komen voor meer; het moet stapelbaar zijn”.
Subsidie
Ze vertelt dat een aanvraag heel snel kan verlopen. “Op basis van onze woningchecker kan je bijvoorbeeld foto’s van je huis maken en die naar ons mailen. Als je goed weet wat je wilt kunnen we daarmee in een half uurtje een offerte rondmaken”. In verreweg de meeste gevallen is er subsidie mogelijk. Ook daarbij wijst Reimarkt de weg. De klant moet die wel zelf aanvragen (via DIgiD). Josien: ”We garanderen dat de door ons geadviseerde aanvragen altijd kloppen. Het toekennen van subsidie is wel de grootste hobbel in het proces want dat duurt tot drie maanden”. Reimarkt werkt nauw samen met leveranciers van materialen en aannemers die de verbouwing doen. “Eigenlijk zijn we de schakel tussen de klanten en de bouwketen. We bewaken dat de leveranciers en bouwers hoge kwaliteit leveren. Daardoor is de klant ook bij de verbouwing verzekerd van een duurzaam product. We regelen alles van A tot Z”.
Product centraal
Deze werkwijze van Reimarkt sluit aan bij hun missie: ‘Duurzaam wonen leuk en eenvoudig maken voor iedereen’. Zoals het kopen van een passende schoen dus. Josien: “Het is voor mensen nu echt een doolhof, qua instanties en ook als het gaat om allerlei materiaalkeuzes. We brengen alles op één plek bij elkaar in onze winkel”. Ze vertelt dat het best lastig was om deze op bewoners gerichte werkwijze te ontwikkelen. Josien: “Duurzaamheid wordt doorgaans technisch benaderd. Daarom is het een hele mentaliteitsverandering om duurzaamheid te zien als een middel. Namelijk om je huis leuker en comfortabeler te maken”. Bovendien, zo vertelt ze, slaagde Reimarkt erin om voor verschillende types woningen standaardproducten te maken. In elk product kun je dan een pakket maatregelen aanbieden zoals in het voorbeeld hierboven. Josien is stellig over de meerwaarde van deze vernieuwende aanpak: “Die productgerichtheid is veel efficiënter omdat je niet telkens opnieuw het wiel uitvindt.”
Je buurman als voorbeeld
Het feestelijke openingsevent staat gepland rond 20 mei; de locatie wordt nog nader bepaald. Maar de maand ervoor gaan de medewerkers al de stad in. Josien licht toe waarom. “We willen contact leggen met buurtinitiatieven. We beginnen met het opzoeken van koplopers in kansrijke wijken zoals Palenstein, Meerzicht en Driemanspolder”. Ze vertelt dat ze ook in de maanden na de opening proberen bewoners in die wijken bewust te maken wat allemaal mogelijk is: “We vragen koplopers om ambassadeurs te worden. En dan nodigen we de straat uit om hun huis te bekijken. Om te laten zien dus hoe een verduurzaamde woning eruit ziet. Je beste voorbeeld is je buurman!”.
Gemeente is betrokken
Zoetermeer heeft een paar weken geleden de prijsvraag voor een Renovatiewinkel aan Reimarkt toegekend. Die was uitgeschreven met als doel de verduurzaming van de huizen in onze stad te versnellen. Waarom denkt ze dat juist zíj die prijs van € 75.000 in de wacht hebben gesleept? Josien: “Het past in hun uitdaging om in 2040 Zoetermeer helemaal duurzaam te maken. Als je dat doel wilt bereiken dan moet je nú aan de slag. Dat komt namelijk neer op gemiddeld 1300 particuliere woningen per jaar”. De prijs wordt gebruikt om de Renovatiewinkel in 3 etappes in Zoetermeer op poten te zetten; Reimarkt zet daarvoor eenzelfde bedrag in.
Hoe was de samenwerking met de gemeente? Josien is daar opmerkelijk positief over. “Ik zie dat duurzaamheid heel erg speelt bij de gemeente. Ze zijn bijzonder actief op dit gebied en weten heel goed wat er in de stad speelt. Er spreekt vooral een heel grote betrokkenheid uit”. Tot slot heeft ze nog een hartenkreet: “Wij zouden het ontzettend leuk vinden als het Reimarkt Zoetermeer team ook (deels) bestaat uit mensen uit Zoetermeer. Dit is onze vacature: http://reimarkt.nl/komjebijonswerken/.””
Tekst Rob Oele
Foto's Reimarkt