Ellen van Son werkt als zingevingstherapeute voor iedereen, die zich soms afvraagt wat de zin van een bepaalde situatie in zijn leven is. Haar therapie bestaat uit het leren ontwikkelen van een andere manier om met deze situatie om te gaan. In deze column vertelt Ellen hoe ze soms ook zelf cliënt is.
Opgeven
"Wanneer ga je verstandig doen?", vraagt mijn man terwijl hij over zijn leesbril mij streng aankijkt. We liggen op onze slaapmatjes in de tent. Hij leest een boek, terwijl ik een houding probeer te vinden waarin ik geen pijn heb. We zijn op fietsvakantie in Nederland. Gisteren ben ik met de fiets tegen een paal, die midden op het fietspad stond, aangereden. Met als resultaat verschillende kneuzingen en rugpijn.
"Laten we maar eerst een nachtje slapen", antwoord ik. "Misschien gaat het morgen wel beter", voeg ik er tegen beter weten aan toe. Ik wil niet opgeven. We zijn pas drie dagen op vakantie. Ik heb me op deze vakantie verheugd. Eigenlijk vind ik ook, dat ik op recht op deze vakantie heb na een jaar hard werken. Als zingevingstherapeute weet ik diep van binnen wel beter, want niemand kan het leven voor 100% bestellen zoals hij dit wil hebben.
In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig een cliënt die minder zin in zijn leven ervaart, omdat het leven niet brengt wat hij ervan hoopt of zelfs verwacht. Hoe vind je dan zin in je leven? Dat is de kern van mijn therapie. De zingevingstherapie kent drie wegen om een cliënt meer zin in zijn leven te laten ervaren. De eerste weg is door dingen te doen, bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk, leren of zorgen voor anderen. Het genieten van de mooie dingen, zoals de natuur, muziek of kunst, is de tweede weg. Als deze twee wegen om wat voor reden (tijdelijk) niet gaan, blijft er een derde weg over. Het is de weg om op een zinvolle manier met tegenslag om te gaan.
"Hoe gaat het met je rug?", vraagt mijn man als we de volgende ochtend wakker worden. "Pijnlijk", antwoord ik eerlijk. Ik kruip uit de tent. Onder de douche word ik met de naakte werkelijkheid geconfronteerd. Ik kan mijn linker onderbeen niet wassen. Ik kan er niet bij, want het doet me te zeer.
Zinvol omgaan met tegenslag is de balans tussen 'doorgaan tot het bittere einde' en 'op tijd opgeven'. De oude Grieken wisten het al. In Delphi stond boven aan de tempel 'meden agan', dat wil zeggen 'het gezonde midden'. Mijn man ziet mij uit de douche aan komen hinkelen. Hij kijkt me aan en zegt "We gaan naar huis terug". Hij is nu de zingevingstherapeut. "Ja, dat is verstandig", antwoord ik als cliënt.
Vanuit Harlingen nemen we de trein naar Zoetermeer. Ik weet dat dit 'opgeven' de meest zinvolle keuze is. Mocht ik nog twijfelen dan helpt mijn rug mij een handje. Mijn rug protesteert heftig van het zitten in de stoelen bij de NS. Bij aankomst op het station in Zoetermeer pink ik een traantje weg. Het meest zinvolle is soms iets anders dan waar ik het meeste zin in heb.
Ellen van Son
Zingevingstherapeute
Meer informatie over mijn werk vindt u op mijn websites. De website van mijn bedrijf is www.bureau-integer.nl. Daarnaast begeleid ik jongeren met hun huiswerk. Zie hiervoor www.huiswerkbegeleidingzoetermeer.nl.
Kijk voor alle 'Kijk in mijn praktijk' columns hier: www.zoetermeeractief.nl/z-meerders/columns/kijk-in-mijn-praktijk