cybersecurity java codeICT van belangrijke organisaties is kwetsbaar, dit ondervond de gemeente Hof van Twente toen zij in december het slachtoffer werden van hackers. De gemeente Zoetermeer besteedt veel aandacht aan digitale veiligheid en wil eind 2021 een cybercrisisoefening organiseren.


Hof van Twente dacht zich goed beveiligd te hebben, maar dat bleek in de praktijk tegen te vallen. In antwoord op vragen van Zó! Zoetermeer laat de gemeente weten dat naar aanleiding van de ervaringen in Hof van Twente uitgebreid nader technisch onderzoek is gedaan. Er is nauw contact met de Informatie Beveiligingsdienst (IBD), die beveiligingswaarschuwingen geeft. Maar ook bedrijven uit de Zoetermeerse DIF-community ondersteunen de gemeente hierin.

 

Het college heeft in december 2020 het Informatiebeveiligingsbeleid voor de komende jaren vastgesteld. Daarnaast heeft Zoetermeer sinds 2020 de toezichthoudende rol onafhankelijk belegd bij Concerncontrol. Het nieuwe protocol wordt eind dit jaar ook geoefend in de Cybercrisisoefening.

 

Bewustzijn medewerkers

Naast de techniek blijkt vooral ook bewustzijn bij medewerkers van groot belang. Ambtenaren krijgen training in het omgaan met beveiligingsrisico's en hoe veilig te werken. Phishing mails, die regelmatig voorkomen, moeten worden gemeld en ambtenaren leren niet te klikken op verdachte links.
Grote problemen zijn er in Zoetermeer bij de gemeente nog niet geweest, wel vinden er op dagelijkse basis (potentiële) incidenten plaats, die door technische maatregelen onderschept worden en geen schade kunnen aanrichten. Voorbeelden van incidenten zijn bijvoorbeeld een DDoS aanval medio 2020 en recent een DDOS-aanval op de DNS-servers, dit betekende dat de publieke website gedurende enkele dagen van tijd tot tijd onbereikbaar was.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-