Koepeltjeswoningen 7Leonard van Veldhoven 28 3 2022 MontolieuZoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand het verhaal achter de oranje koepelwoningen.

Deze maand zijn de bekende koepeltjeswoningen onderwerp van gesprek in het interview met architect Leonard van Veldhoven, die nu werkt en leeft in het Zuid-Franse boeken- en kunstenaarsdorp Montolieu.

Leonard is nieuwsgierig en reislustig. Vlak voordat hij begin 1971 in dienst treedt bij Architectenbureau Benno Stegeman in Rotterdam, maakt hij een fantastische reis door Marokko. Hij reist tot over de Anti-Atlas (gebergte) in het diepe zuiden. De weidsheid en de heel andere huizen in een sterk afwijkende architectuur ‘witte kubusachtige structuren in een zee van licht’ neemt hij mee naar zijn bijzondere werkgever: architect Benno Stegeman.

 

Benno Stegeman

Leonard van Veldhoven: “Benno was een bijzondere man die mij een prachtige kans heeft gegeven. Eerst als assistent-ontwerper, en door het hoge verloop door zijn karakter al snel eerste ontwerper. Een van de eerste opdrachten die ik kreeg, was het ontwerp van een dikke honderd woningen in de wijk Meerzicht in Zoetermeer.”

 

 Koepeltjeswoningen 3  luchtfoto koepeltjeswoningen lr

 

Marokko

Met het beeld uit Marokko nog op het netvlies gaat Leonard aan de slag met ontwerpen. Zo ontstaan de kubusachtige vormen met de trappenhuis-torentjes. De witte, sterk reflecterende gevels en de licht doorlatende oranje koepels op de torentjes, het is een bijna directe vertaling van het licht zoals hij dat ervaren had op die reis. “De koepels moesten oranje worden. Het is de enige kleur die ook als het bewolkt is een zonnig licht in het interieur geeft!”

“Na veel overleg leverde Rietschoten & Houwens deze kunststof koepels. Zelfs lukte het hen de enorme halve bollen met een doorsnede van over de 2 meter te voorzien van een verhoogde onderrand vanwege de optische correctie. Deze optische correctie, een fenomeen dat we al kennen uit de oud-Griekse architectuur, zorgt ervoor dat het van onderaf, afgeplat zien van een halve bol wordt gecompenseerd.”

De woningen zijn gebouwd tussen 1972-1974. De koepels zijn dus inmiddels zo’n 50 jaar oud en beginnen nu wel wat te verkleuren. Sommige krijgen ook wat groene aanslag, maar ze zorgen nog altijd voor een zeer vrolijke uitstraling.

 

Park

Van Veldhoven: “De geschakelde rijtjes van kubusachtige verspringende woningen met vierkante rechthoekige traptorentjes met de oranje koepels vormen kettingen rondom een binnengebied. Daarin staan ruimere woningen met kappen met glanzende zwarte pannen en de vier stuks 2-laagse parkeergarages, waarin bewoners kunnen parkeren en waar ook wat bovendekse parkeergelegenheid is voor bezoekers.”

“Benno had in zijn hoofd dat het project van totaal 116 woningen (98 koepelwoningen + 18 kapwoningen) als een park ontworpen zou moeten worden. Het hele project heeft een gezamenlijk tuinontwerp en binnen deze buurt kun je vooral goed wandelen en dwalen en het heeft zo een heel eigen rustige sfeer. Hoewel het een relatief duur project was, wist Benno de opdrachtgever BBI mee te krijgen voor dit plan.”

Simone Langeveld in gesprek met Leonard van Veldhoven op 28 maart 2022.

Screenshot: Leonard van Veldhoven
Foto’s: Dick Valentijn
Luchtfoto: RoVorm Uitgevers

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

 

-advertenties-

-goede doel-