DSC03538a wjpgNet als in de drie vorige (lente)maanden draaide de zon ook in juni overuren. Omdat de voorbije maand ook warm uitpakte was juni al met al een mooie zomermaand. De eerste junidag begon nog erg koel want het werd nauwelijks 15 graden in onze stad.

Daarna liep het kwik in de eerste maandhelft geleidelijk op naar waarden rond de 20 graden, hoewel we op de 6e nog een dip hadden toen het maar 16 graden werd. Over het algemeen was het daarbij aan de zonnige kant, met uitzondering van de 5e juni toen er behoorlijk veel regen (rond 17 mm) in onze stad viel.

 

DSC03511a wZomerweer!

In de tweede helft van de maand werd het echt zomers warm wat op de 16e resulteerde in de eerste zomerse (25+) dag van de maand (en overigens ook de eerste van dit jaar!). Van dat soort dagen volgden er nog vier en het scheelde maar een haar of we hadden op de 17e ook een eerste tropische dag in Zoetermeer gescoord. Hoewel in deze periode de zon meestal volop scheen kenden we in de slotfase van juni een paar fikse buien. Vooral op de 27e, de dag dat een noodlottige tornado Zierikzee trof, ontlaadde zich een tropische bui boven onze stad: op sommige plaatsen viel er in korte tijd meer dan 20 mm.

 

Juni was warm en uitzonderlijk zonnig

De voorbije maand blonk uit in zonnegoud en behoort tot de top 5 van zonnigste junimaanden ooit gemeten. Daarnaast viel de maand als ‘warm’ te typeren wat onder andere blijkt uit het feit dat we ruim 20 warme dagen konden optekenen waarvan er dus 5 zomers waren. Vooral aan het begin en eind van de maand viel er een stel pittige buien en al met al viel er ongeveer de normale hoeveelheid regen die je in juni mag verwachten. Heel opmerkelijk is tot slot dat naast juni, ook de drie voorgaande lentemaanden (en maart extreem) zonnig waren. De eerste helft van 2022 lijkt zodoende de zonnigste ooit gemeten te zijn geworden.

 DSC03518a w  DSC03533a w  DSC03513a w

Juli start met gematigd zomerweer

De tweede zomermaand begint met licht wisselvallig weer waarbij er op de eerste dag nog een buitje kan vallen. Het aanstaande weekend komt de zon er weer goed bij en reikt het kwik naar 20 graden of meer. Het is nog koffiedik kijken, maar als de langere termijn weerkaarten kloppen stevenen we later in de maand weer op warm en zonnig weer af. Wellicht passeren we dan ook in Zoetermeer de (tropische) grens van 30 graden, iets wat in onze stad het hele vorige jaar niet lukte!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-