Foto afvalbak PvdADe gemeente Zoetermeer presenteert maandagavond 14 december het nieuwe Afvalbeleid aan de gemeenteraad. Na een lange voorbereiding, samenspraak en commissievergaderingen is de raad nu aan zet: wat gaat er gebeuren met het afval in Zoetermeer?


De raad is nu aanzet, nadat het besluit al enkele keren werd uitgesteld.
Wethouder Jakobien Groeneveld is een groot voorstander van het aan de bron scheiden van het huishoudelijk afval, alle bewoners krijgen dan een extra oranje bak (of ondergrondse container) voor het gescheiden aanbieden van Plastic-Blik-Drankkartons (PBD) afval. De wethouder heeft al aangegeven dat Zoetermeer véél te veel restafval per inwoner produceert, op dit moment, en dat de kosten zullen stijgen als er niets verandert. Wethouder Groeneveld: “Als we nu niets doen, dan gaan de kosten zeker stijgen! Het Rijk stuurt de gemeenten ook in de richting van aan de bron het afval scheiden met de afvalstoffenbelasting. Deze belasting betalen gemeenten voor het (rest)afval dat verbrand moet worden en deze heffing gaat binnenkort flink stijgen.”


Het plan van het college in het kort: Stoppen met het gratis ophalen van grofvuil aan huis, gescheiden ophalen van PBD afval, en daardoor minder vaak ophalen van restafval, invoeren van Diftar, een gedifferentieerd tariefsysteem, waarbij je meer betaald voor meer restafval.

 

Afval verdeelt

Ook wethouder Groeneveld merkt dat afval voor veel verdeling zorgt: “Ik merk dat afval mensen sterk verdeeld. Je bent heel erg vóór bronscheiding, of juist heel erg tegen.” Zo zijn er dan ook Zoetermeerse partijen tegen de plannen van het college, zoals de PvdA. “Zoetermeer produceert per inwoner te veel restafval. Een gedragsverandering is dus nodig. Dat doet de PvdA het liefst door helpen, verleiden en ontzorgen in plaats van verbieden en meer laten betalen”, aldus fractievoorzitter Margot Kraneveldt. De PvdA vindt het systeem niet eerlijk en is bang voor dumping van restafval bij de invoering van Diftar.


Volgens Zoetermeer Vooruit kan het hele nieuwe afvalbeleid ‘in de grijze bak’, zij zijn voor nascheiding, waarbij het afval ná het ophalen gescheiden wordt. Juliette Meurs: “Naast het overvragen van de inwoners, door nog meer te scheiden, is het totaal onduidelijk wat de kosten voor de inwoners gaan worden. Steeds meer gemeenten gaan weer terug van scheiden door de inwoners (bronscheiding) naar het nascheiden; de machines doen het steeds beter en de kosten worden steeds lager.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-