Schermafbeelding 2021 10 06 om 17.27.14John Tan leerde de afgelopen 38 jaar veel Zoetermeerders de kunst van Kempo, een Oosterse gevechtssport. Corona en zijn gezondheid lieten het niet toe om 40 jaar lesgeven vol te maken. Een goed afscheid van zijn leerlingen is iets wat de 84-jarige Zoetermeerder nog op zijn lijstje heeft staan.


Kempoclub Ta-Mo

In 1982 begon hij met lesgeven aan vriendjes van zijn kinderen en kinderen uit de buurt, op zijn zolder. Toen de leerlingen toenamen, werd er buiten getraind, zomers geen probleem, maar in de winter geen handige keus. Met een vriend die ook kempo leraar was, werd er een vereniging opgezet. Een grotere trainingsruimte werd geregeld via de gemeente. Hard nodig want de sport was populair bij zowel jong als oud. Na de samenwerking kozen de beide heren om elk hun eigen weg te gaan. Meneer Tan startte in 1993 een eigen vereniging genaamd Ta Mo vernoemd naar de grondlegger van kempo. De vereniging was succesvol en vaak was de zaal overvol met leerlingen. Na een medische routine-ingreep in 2011 kreeg John Tan een  inwendige bloeding die hem bijna het leven kostte waardoor hij minder les kan geven en de leerling aantallen afnemen. Hij bleef ondanks alle gezondheidsproblemen lesgeven. Tot aan de corona periode, die samen met zijn hoge leeftijd en gezondheid, nu leidt tot een definitief einde van kempoclub Ta Mo.

 

Kempo

Schermafbeelding 2021 10 06 om 17.35.29Kempo  is een (ongewapende) zelfverdedigingskunst waarvan de  origine terug te leiden is naar China. Bij Kempo gebruik je zowel armen als benen, die systematisch worden getraind. Volgens de legende zou de sport zijn ontstaan uit de vecht-/verdedigingstechniek die meer dan duizend jaar geleden door de Indiase monnik Ta Mo zou zijn geleerd aan monniken van het Shaolin Klooster in de Chinese provincie Honan. Via Indonesië, kwam de vecht-/verdedigingskunst rond de jaren vijftig naar Nederland. Het kreeg hier de naam: Kempo. Om zo het onderscheid tussen Kempo en Karate dat ook in opkomst was duidelijk te maken.

 

Verliefd op de sport

Schermafbeelding 2021 10 06 om 17.43.25John Tan maakte in 1972 kennis met Kempo door een demonstratie op zijn toenmalige werkvloer bij de Nationale Spoorwegen en werd meteen verliefd op de sport. De demonstratie werd gegeven door Indonesiërs die de sport op hadden gepikt in Japan. “Kempo sprak mij aan omdat het geen harde sport hoeft te zijn. Als je kiest voor de kant van Kempo waarbij je geen fysiek contact maakt dan is de sport gracieus", vertelt meneer Tan. De bewegingen, soepelheid en souplesse betoverden hem waardoor hij besloot lessen in Kempo te gaan volgen. Hij trainde 10 jaar lang en werkte zich op tot leraar, ook wel Shifu genoemd. Na ook zijn vrouw en kinderen te hebben lesgegeven volgden de buurtkinderen en uiteindelijk de vereniging.

“Kempo betekent veel voor mij, daarom is stoppen met lesgeven ook een moeilijke beslissing geweest. Kempo is voor mij een levensfilosofie, die mij bewuster maakt in de dagelijkse omgang. Het plezier met lesgeven en de zelfverdediging kunst overbrengen was geweldig. Kempo was en is een hobby-sport van mij. Als je de technieken goed beheerst krijg je veel zelfvertrouwen wat je innerlijke rust geeft en beter begrip om met agressie om te gaan. Dat ik kempo kon delen met mijn gezin, dat mij altijd steunde, maakt het extra bijzonder”, legt Shifu Tan uit.

Naast de kempoclub bekend koppel

Shifu Tan werd geboren in Papoea Nieuw Genua en groeit daar op bij zijn moeder. Hij rondt een opleiding af tot klerk en gaat uiteindelijk bij de Shell werken. In 1962 kreeg hij de mogelijkheid om naar Nederland te komen, waar hij eerst opgevangen wordt in een kazerne in Weesp, daarna verhuist hij naarAmsterdam waar hij zijn vrouw leert kennen.  Inmiddels zijn zij al 54 jaar getrouwd. Door de woningnood in Amsterdam verhuizen ze naar Leeuwarden. In 1972 krijgen ze de kans om vanuit de NS in Zoetermeer te komen wonen met hun inmiddels drie kinderen. John Tan werkt tot aan zijn pensioen bij de NS in diverse functies. Het echtpaar Tan is naast de Kempo en de sportvereniging een bekend koppel binnen Zoetermeer. Beide zijn als vrijwilliger actief bij diverse instanties van kempo lessen bij het Moedercentrum in Meerzicht, koken voor ouderen, tot naai-, hand- en breiles en workshops banden plakken. 

Tekst: Monica Lausberg

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-