VVD Zoetermeer GR2022 07 Berend Aptroot21Huurders van gemeentelijk vastgoed hebben een brief in de bus gekregen met de huurverhoging voor 2023. De gemeente Zoetermeer volgt bij het vaststellen van de huurverhogingen de Consumenten Prijs Index (CPI) van september, wat neerkomt op een verhoging van 14,5%.


De Zoetermeerse VVD vreest dat ondernemers deze enorme verhoging niet aankunnen, nu ook alle andere prijzen al fors stijgen. Raadslid Berend Aptroot (VVD): “14,5% huurverhoging, ik zou me rot schrikken. We hopen dat de gemeente hier nog iets aan kan doen. Ik wil daarom van het college weten waarom zij deze systematiek hanteert en of we daar vanaf kunnen wijken. Ik hoop dat we onze ondernemers echt tegemoet kunnen komen.”
De huurverhoging zou gelden voor het vastgoed van de gemeente, zo’n 300 objecten, verspreid over de stad. Het gaat hierbij om ondernemers zoals winkels en restaurants, maar ook maatschappelijke organisaties, die huren van de gemeente, worden getroffen. Berend Aptroot: “Dat zijn bijvoorbeeld zorginstellingen, de bibliotheek, sportvelden enzovoorts. Ondernemers hebben het heel zwaar, maar dat geldt ook voor deze instellingen, stichtingen en verenigingen.”

Het extreem hoge percentage komt voornamelijk door de hoge prijzen energieprijzen. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) geeft aan dat deze zonder motorbrandstoffen en energie 6% zou zijn. De Zoetermeerse VVD heeft het college gevraagd of zij bereid zijn de indexatie te verlagen naar 6% (de CPI zonder de extreme brandstof- en energieprijzen). Berend Aptroot: “Dit is een bijzonder zwaar jaar, door de oorlog in Oekraïne en de stijgende kosten voor energie en alle grondstoffen. Wij denken dat de standaard verhoging nu niet de goede weg is voor onze ondernemers in de stad."

 

Verhoging is uit balans

De huurverhoging geldt ook voor sociale organisaties die vastgoed huren bij de gemeente. Stichting Tuingezel biedt op Stadsboerderij Het Buitenbeest inclusieve dagbesteding aan kwetsbare burgers, waaronder mensen met dementie en krijgt ook te maken met de huurverhoging. Peter Hop, Stichting Tuingezel: "Het is gewoon compleet uit balans deze verhoging! Alle kosten zijn al enorm gestegen en dan stijgt de huur ook nog eens met 14,5%. Wij ontvangen onze inkomsten ook grotendeels via de gemeente, omdat wij zorgen voor kwetsbare mensen. Maar de inkomstenkant stijgt nauwelijks. Geld wat normaal gesproken aan de mensen voor wie wij zorgen besteed kan worden, zal nu naar de huur moeten. Ik hoop dat de gemeente hier nog eens naar kan kijken."

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-