Boer TaverzoHet eerste tafeltennis herenteam van De Boer Taverzo won zaterdag 17 december de eredivisiefinale en is daarmee kampioen van het najaar 2022. Een eerste stap naar het algeheel landskampioenschap dat de ploeg in mei 2023 zal verdedigen.

In het voorjaar 2023 zal het team de titel verdedigen zonder Gabrielius Camara, hij krijgt een kans in de tweede Duitse Bundesliga. Camara verloor de openingswedstrijd tegen vijfvoudig Olympisch deelnemer Segun Toriola. De Nigeriaanse wereldtopper maakte al eerdere furore in de Nederlandse competitie tijdens de hoogtijdagen van tafeltennisvereniging Feyenoord Van Teijlingen (FVT). Een spannende wedstrijd, waarbij de ervaring van de 48-jarige kopman van Combilo TOGB uiteindelijk de doorslag gaf. De jonge Gabrielius Camara was direct na afloop kritisch op zijn eigen spel, maar moest tegelijkertijd toegeven dat hij een tegenstander had die op onverwachte momenten ogenschijnlijke winners alsnog kon retourneren.

Sinds najaar 2021 kwam het team uit Zoetermeer daardoor voor het eerst op een achterstand in de play-offs, sterker nog: het was het eerste verliespunt gedurende de play-offs, sinds er weer twee keer per jaar play-offs worden gespeeld. Yannick Vostes en Kuba Folwarski bezorgden de jonge talenten van Combilo TOGB vervolgens enkele wanhopige blikken op het gezicht. Tim Gras had na twee moeizame games zowaar een gelijk opgaande strijd en wist zelfs een 9-7 voorsprong te realiseren. Vostes liet het echter niet aankomen op een vierde game en wist de achterstand om te buigen en de winst naar zich toe te trekken. Milo de Boer leek geen moment grip te krijgen op het afwisselend verdedigende en dan weer aanvallende spel van Jakub Folwarski. Voor de pauze stond er dan ook een 2-1 voorsprong op het scoreboard in het voordeel van De Boer Taverzo.

Coach Marco van der Meijden: “Eigenlijk liep tot dat moment alles zoals vooraf verwacht. Zowel Yannick als Gabrielius zouden achtereenvolgens Segun en Milo treffen. Een onderlinge strijd die in beide gevallen bij het laatste treffen werd gewonnen door de speler van TOGB. De wil om te winnen en de scherpte van beide spelers in ons team maakten dat wij nu de winst in deze wedstrijden en uiteindelijk ook het kampioenschap binnen konden halen”.

De eerste twee games tussen beide kopmannen was smullen geblazen voor de kijkers in de zaal en naar de livestream. Op het moment dat Vostes tot twee keer toe met 12-10 had gewonnen, leek de Belg geen fout meer te kunnen maken. Met een 10-0 voorsprong was er de eeuwige twijfel: wat te doen op zo’n moment? Na een bewuste foute opslag werd het uiteindelijk 11-3. Manager Ruud van Graafeiland: “Ik snap de twijfel. Toriola en Vostes kennen elkaar al lang en hebben ook drie jaar samen in één team gespeeld. Zelf zou ik het fijn vinden als er geen punten worden weggegeven. Veel spelers zullen net als Vostes kiezen voor een gegeven punt om een mogelijke 11-0 te voorkomen. Yannick is sowieso een voorbeeld in ons team. De manier waarop Yannick zijn medespelers bewust maakt van het presteren op het juiste moment is geweldig om te zien”.

Dat Gabrielius Camara in zijn voorlopig laatste wedstrijd in de eredivisie het winnende punt mocht maken was een mooie bijkomstigheid. Heel even leek het erop dat Milo de Boer zich na een snelle start van Camara alsnog weer in de wedstrijd zou vechten. Nadat Camara op 10-10 de wedstrijd met 2 winners naar zich toetrok was het verzet bij de zichtbaar vermoeide Milo de Boer gebroken.

Volgend half jaar zal De Boer Taverzo het noodgedwongen dus met één speler minder moeten doen. De club heeft ervoor gekozen om dit met inzet van Alex Naumi -die de eerste helft niet aan spelen toekwam- en spelers uit het tweede team op te lossen.

Foto: Teamselfie na de overwinning.

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-