schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Vierde ronde KNSB-teamcompetitie

  

Meesterklasse. Na de vierde ronde van de KNSB-teamcompetitie lijkt het erop dat de huidige nr 2 AMEVO Apeldoorn toch weer landskampioen gaat worden. Dit team lijkt gewoon serieuzer naar de landstitel te streven dan concurrenten als Charlois Europoort, Groninger Combinatie en LSG IntelliMagic, want deze teams hebben grote moeite om met hun sterkste team uit te komen. Koploper Charlois Europoort won nu weer bij Sas van Gent met 4,5-5,5, maar was niet eens in staat om met een volledig team van 10 spelers op te komen. Groninger Combinatie speelde gelijk tegen Paul Keres en dankte dat punt vooral aan het optreden van Machteld van Foreest (15) die aan het eerste bord heel spectaculair won van Peter Lombaers die ruim 150 ratingpunten méér heeft (zie flits 2).

Klasse 2C. Het Zoetermeerse Promotie verloor met 5,5-2,5 van koploper SOPSWEPS, die nog alles won met dit soort uitslagen. Dat was dus ongetwijfeld een ingecalculeerde nederlaag, terwijl Promotie nog altijd met 4 uit 4 in de middenmoot staat. Gezien de ratings van de concurrenten, zal Promotie zich wel inzetten voor een plaatsje in de middenmoot.

Klasse 3F. In deze klasse won het Zoetermeerse Botwinnik met 4,5-3,5 van Erasmus Rotterdam, en staat nu met 6 uit 4 bij de runners up. Botwinnik staat er goed voor en lijkt duidelijk in de race voor een topplaats. Vooralsnog staat Laurierboom-Gambiet in deze klasse bovenaan met 8 uit 4.

           

                            Na cxd4                                                                   na … De2       
Max Warmerdam R4 nov 22 Machteld vF 4e ronde nov

 

Max Warmerdam – Sjoerd van Roon 1-0. Amevo Apeldoorn – Stukkenjagers 6-4. In plaats van Lf6 versterkt nu Lb4 (?) de toch al betere witte positie; Tc8! Pe6; Lxd5! Pc7 en nu is Pc6+/Tb8# in twee zetten mat, maar eerst komt nog “verrassend” de tussenzet Le4 (?) en het nu volgende Tg7 voorkomt niet de twee zetten mat die alsnog komen: Pc6+ Kb7; Tb8#.

Peter Lombaers – Machteld van Foreest 0-1. Groninger Combinatie – Paul Keres 5-5. Het pas 15-jarige talent Machteld van Foreest won “gewoon” aan het eerste bord van Groningen met prachtig spektakel van Peter Lombaers. Zwart heeft wit hier al in de moeilijkheden gebracht en nu volgt b5+ Tc5!; Pe3 Lxg2+; Kg1 Lxf1; Pd5+ (een wanhoopsactie) exd5; Dxa7+ Kf6; Dxb6 Ke5 en 0-1, een schitterende winst.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

                       

-advertenties-

-goede doel-