bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: De Sint bij BC Zoetermeer

 

Deze grootste bridgeclub van Zoetermeer bestaat uit ruim 230 leden, wat mede verklaard wordt door de drie speeldagen die in restaurant 1892 Eten & Drinken worden georganiseerd op maandagavond, woensdagmiddag en donderdagmiddag. Op de clubsite “22047.bridge.nl” kunt u dit nalezen. Op maandagavond 5 december (Sint-drive) had Sinterklaas een enorme verrassing bedacht. Op spel 6 boden 60 van de 80 bridgers 3SA, waarbij alle uitkomsten tussen 3SA+4 (13 slagen) en 3SA-3 (zes slagen) mogelijk waren. Een onwaarschijnlijk verschil van zeven slagen tussen hoogste en laagste aantal.

Spel 6 5-12-22 O/OW

Sint drive

 

 Biedverloop bij Prof Jack

Oost komt nog iets tekort en begint de bieding met een pas. Zuid heeft precies genoeg punten om 1SA te bieden, ook al heeft hij geen dekking in schoppen. West komt met deze hand ook niet in de bieding, maar vult Oost mooi aan met zijn schoppenkaart. Noord heeft geen lange hoge kleuren en biedt met zijn 10 mooie punten gelijk 3SA, maar ook Noord heeft geen schoppendekking.

Spelverloop

De spelverdeling en het biedverloop bij Prof Jack maken veel duidelijk. In de praktijk werd 9 keer bij het uitkomen gegokt op schoppen en 6 keer op ruiten. Schoppen was inderdaad de goede gok, misschien gaf het bezit van de aas de doorslag of het vermoeden dat NZ wat zwakker was op de twee hoge kleuren. De partner van de openaar zal bij een mooie kaart inclusief lengte in schoppen of harten 2 klaveren bieden, maar Prof Jack bood hier gelijk 3SA. Na schoppenuitkomst was het voor het merendeel van de bridgers duidelijk dat er minstens vijf schoppenslagen konden worden gemaakt (1 down) als opstap naar zelfs drie down, nog in één geval behaald door Hein Mars & Wim Struik. Wie echter gokte op een uitkomst met ruiten, moest rekenen op het behalen van nul slagen. En inderdaad waren in twee gevallen alle dertien slagen (3SA+4) voor NZ, hier Guo-Fen Zheng & Jacqueline de Leeuw en Marja Verstrenge & Adrie Huurman. Kortom, een spel waarbij de Sint zo ongeveer aan ieder gelijke (gok)kansen bood!       

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-