Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Liefdevol politiek leiderschap.

willy brandt herdenkingsteen 7 12 1970Het belang liefdevol politiek leiderschap is met het oog op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne opnieuw duidelijk. Sommigen vragen: “Liefdevol politiek leiderschap, bestaat dat?” Ja, is mijn antwoord. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de daad van Willy Brandt, toenmalig bondskanselier van Duitsland, op 7 december 1970 in Warschau. Hij ging naar de hoofdstad van Polen om het vredesakkoord tussen de Bondsrepubliek Duitsland en Polen te tekenen. Voorafgaand daaraan, legde Brandt een krans bij het monument voor de slachtoffers van de opstand in het getto van Warschau. Na plaatsing van de krans blijft hij staan en … knielt. Zo zit hij een aantal momenten zwijgend op zijn knieën. De knieval maakt op miljoenen een ontroerende, onuitwisbare indruk. Men voelt en ziet dat de leider van de Duitsers met dit gebaar schuld belijdt voor de moord op de joden tijdens de oorlog. En dat door een man die part noch deel had aan de jodenvervolging. Integendeel, die juist voortdurend verzet bood tegen de nazi’s.
Écht leiderschap is voor mij dienend leiderschap. Figuurlijk of letterlijk knielend leiderschap. Leiderschap met compassie. Met liefde.

Blogschrijver: Koert Vrijhof


De Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-