Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Zomeren in Zoetermeer.

zin zomereHoe geven wij invulling aan deze zomerperiode? Welke keuzes maken wij dit jaar? Leven we bij de dag of hebben we al de nodige keuzestress doorstaan bij het voorbereiden voor een vakantie naar verre oorden?

Mensen die het dichter bij huis moeten of willen zoeken, gun ik graag een bezoek aan het bijzonder mooie en overzichtelijke Wilhelminapark. Het is het oudste stadspark in Zoetermeer en in de Engelse landschapsstijl in 1950-1951 aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect Jan Bijhouwer. In het park bevinden zich onder meer een langgerekte vijver met een heerlijk klaterende fontein; een oorlogsmonument; een Anne Frankboom; de geboorteboom van Catharina-Amalia der Nederlanden en het Gedachtenpad.

Op 28 mei 2006 is Het Gedachtenpad opengesteld door de wethouder van Kunst en Cultuur, de heer Pieter Smit en kunstenares Yvon Grevers. In het Gedachtenpad zijn zestien bronzen wolkjes aangebracht met daarin gedachten gegraveerd met als thema ‘Herdenken’. In het gras langs het pad ligt een bronzen veer op een natuurstenen plaat. Aan de brug naar de Julianalaan hangt een element.

Dit Gedachtenpad benadrukt het belang van herdenken. De gedachten die in de zestien bronzen wolkjes zijn gegraveerd, zijn verzameld onder Zoetermeerse scholieren, bewoners van verzorgingstehuis ‘De Morgenster’ en via een oproep in het Zoetermeers streekblad. Helaas zijn inmiddels enkele bronzen wolkjes verloren gegaan. Het zoeken naar de wolkjes en het proeven van de korte teksten terwijl de monumentale imposante Italiaanse populieren hun bladeren laten ruisen werkt vertragend en verstillend. En soms wordt deze rust heerlijk verstoord door het carillon van de Oude Kerk. In deze zeer oude toren gaat een torenuurwerk schuil dat in 1664 werd aangebracht.

Persoonlijk loop ik zeker drie keer per week door deze verstillende en verkoelende Parel van Zoetermeer. Steeds vaker zie ik mensen er een broodje eten en even tot rust komen. Misschien is dit heerlijke stadspark een aanlokkelijk alternatief voor mensen die inmiddels de betrekkelijkheid inzien van verre en vaak vluchtige vakanties.

Mooie zomer gewenst en tot ziens in het Wilhelminapark.

Blogschrijver: Toon Vessies



De Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-